Hva kan ledere lære av maur?

Bruk av bilder og eksempler kan hjelpe deg når du skal fortelle om temaer som ikke er så håndfaste. Se for deg en maurtue. Kan ledere lære noe av maurene?

maurtue-ved-skomakertjern-i-nordmarka-foto-audun-farbrot

Kan ledere lære noe om organisering fra maur? Ja, hevder Øystein D. Fjeldstad, professor i strategi ved Handelshøyskolen BI. Bildet viser en ganske tilfeldig valgt maurtue ved Skomakertjern i Nordmarka i Oslo. 

Mange av oss jobber for en eller annen organisasjon, enten vi kaller det bedrift, institusjon eller annen type virksomhet.

Det ligger liksom i kortene at vi da er organisert på en eller annen måte.

Dette er ofte tegnet ut i form av et organisasjonskart som blant annet viser hvem som bestemmer over hvem.

De fleste organisasjoner holder seg dessuten med en strategi som enkelt sagt er en plan for å nå et bestemt mål.

Håndfast som en glassmanet

Både strategi og organisering er eksempler på ord som lett kan fortone seg som like håndfast som en glassmanet i hånden, den bare flyter ut gjennom fingrene våre.

Selv om organisering høres nokså abstrakt ut, bidrar det likevel til håndfaste og konkrete resultater. Vi kan jobbe sammen på mange ulike måter, og noen måter er smartere enn andre.

Her om dagen møtte jeg professor Øystein D. Fjeldstad ved Handelshøyskolen BI. Han er en internasjonalt anerkjent forsker, nettopp på fagområdene strategi og organisering.

Fjeldstad har publisert en brannfakkel av en forskningsartikkel der han tar et radikalt oppgjør med hvordan de fleste virksomheter er organisert i dag.

Forskningsartikkelen bærer navnet «The Architecture of Collabatoration», samarbeidets arkitektur. Den har allerede høstet anerkjennelse i det internasjonale forskningsmiljøet.

Er det mulig å løfte kunnskapen ut av forskningsartikkelen og gjøre den interessant og relevant for ledere i næringsliv og offentlige virksomheter?

Vi bestemmer oss for å gjøre et hederlig forsøk, og jeg oppdager raskt at strategiprofessoren ikke bare kan sitt fag, men også har evnen til å fortelle om det ved hjelp av bilder og eksempler.

Den romerske armé

Måten vi leder organisasjoner på i dag, har blant annet hentet inspirasjon fra den romerske armé, innleder Øystein D. Fjeldstad. Vi kan formelig se for oss bilder fra de utallige møtene mellom Asterix og Obelix og soldater fra den romerske hær.

De enkelte soldater ble ikke ansett som smarte nok til å forstå hva de skulle gjøre. De hadde heller ikke overblikk over helheten. Derfor trengte de ledere som kunne kommandere sine tropper til innsats gjennom et hierarki av overordnede og underordnede.

Mye har endret seg siden romerrikets storhetstid. Men ikke måten vi leder og organiserer folk på.

De som gjør jobben for dagens organisasjoner, er ofte smartere enn sine ledere. Ved hjelp av digitale verktøy kan de også se helheten like godt som sine ledere. Verden er ikke bare blitt mer kompleks, den er stadig i endring.

– Hierarki er godt egnet til å håndtere det komplekse, men ikke når omgivelsene endrer seg raskt, fastslår Fjeldstad.

Best uten sjefer

Øystein D. Fjeldstad og hans forskerkolleger tar til orde for en radikalt ny måte å organisere på.

Legg til rette for at de ansatte selv kan finne ut av hvordan de kan løse oppgavene sine i stedet for å fortelle dem.

I klartekst: Bort med tradisjonell sjefing i form av kommando, kontroll og sentral koordinering. I stedet etablerer du spilleregler for hvordan ansatte kan samarbeide.

Lær av maurene

Og her er det maurene kommer ut på stien.

– Ledere kan la seg inspirere av maurene, mener Øystein D. Fjeldstad. Maur opererer nemlig svært strategisk i sin systematiske utforsking og innhenting av matressurser.

Dronningmauren kommanderer ikke arbeidsmaurene til innsats. Maur opererer i stedet ut fra et enkelt sett spilleregler for å få ting til å skje. Når en maur finner mat, slipper den ut luktstoffer, feromoner, som mobiliserer andre maur til å følge sporene til kilden.

De henter så mat i kolonner helt til kilden er tømt. Når det ikke er mer mat å hente, slutter mauren å skille ut luktstoffer. Sporet svekkes og maurene begynner å utforske nytt terreng for å finne mat.

– Du kan spare mye tid på ledermøter om du finner frem til gode spilleregler for samhandling, konstaterer Fjeldstad.

Bilder forteller mer enn ord

Noen ganger kan bilder og eksempler fortelle mer enn 1000 ord. De kan også brukes til å gjøre det lettere å få et fast grep også temaer som ikke umiddelbart er så håndfaste.

Her kan du lese hvordan vi bruker bildene av maurtuen og den romerske armé til å fortelle historien om en ny arkitektur for samarbeid: Best uten sjefer (artikkel i forskning.no).

Referanser:

Fjeldstad, Snow, Miles og Lettl: The architecture of collaboration. Strategic Management Journal, juni 2012, doi: 10.1002/smj.1968.

Farbrot, Audun (2016): Best uten sjefer. Formidlingsartikkel i nettavisen forskning.no 4. august 2016. 

Om Audun Farbrot

Audun Farbrot er fagbokforfatter, foredragsholder, foreleser og rådgiver i forskningskommunikasjon. Farbrot er utdannet siviløkonom fra Handelshøyskolen BI, 1990, med spesialisering i organisasjon og ledelse. Han har bakgrunn som næringslivsjournalist fra Økonomisk Rapport, Aftenposten og Dine Penger.
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt, forskningsformidling, Forskningskommunikasjon, Tips og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

1 svar til Hva kan ledere lære av maur?

  1. Tilbaketråkk: Går du i brokkolifellen? | Forskningskommunikasjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s