Hjelp, jeg skal i manesjen

Få dager til disputas, og en PhD-student spør om råd i presentasjonsteknikk. Hva er lurt å tenke på og gjøre like før du skal ut i manesjen?

Få dager til disputas - Råd om presentasjon

Få dager til disputas. Noen innspill? Faksimile av Twittermeldingen jeg fikk fra Siri Marte Apneseth.

For noen uker siden fikk jeg en Twittermelding fra Siri Marte Apneseth. Hun spør for en doktorgradsstudent:

Få dager til disputas, og en PhD-student spør om råd i presentasjonsteknikk til prøveforelesningen. Utfordringen er å finne balansen mellom det personlige og de akademiske rammene. Henter inspirasjon hos @afarbrot, @CecilieTS @NilsApeland. Noen innspill?

Her er hva jeg svarte, innenfor rammen av Twitters format på 280 tegn:

1. Vær deg selv. 2. Tenk på: Hva er ditt viktigste bidrag/funn/resultater 3. Vær trygg på din faglighet 4. Bruk gjerne en anekdote/historie som knytter deg til studien 5. Senk skuldrene. Snart er du i mål 6. Vær ydmyk og lytt på spørsmål før du svarer. Lykke til!

Like før du skal ut i manesjen, synes jeg ikke du skal tenke alt for mye på presentasjonsteknikk. Det gjelder også om du snart skal holde en tale, et foredrag eller en presentasjon. Her er tre råd om forberedelser du kan gjøre i siste liten.

1) Stå på trygg, faglig grunn

Det viktigste er at du kjenner deg trygg på hva du skal snakke om. Forsøk å se ditt eget arbeid med et fugleperspektiv, det er lett å gå seg vill i alle de små, men nødvendige og viktige detaljene.

Tenk over hva som er ditt viktigste bidrag. Hva er de viktigste resultatene og konklusjonene i arbeidet ditt? Hvilke praktiske implikasjoner kan dette tenkes å ha? Jo klarere bilde du har av helheten i det du skal presentere, jo lettere er det også å se og forklare hvordan alle detaljene passer inn i bildet.

2) Vær deg selv

Spill på dine egne sterke sider, ikke forsøk å etterligne noen andre. Ikke bruk den siste tiden til prøve ut nye triks innen presentasjonsteknikk.

Ikke vær redd for å vise det engasjementet og lidenskapen for faget som gjorde at du gikk i gang med og nå snart er i mål med ditt doktorgradsarbeid. I prøveforelesningen kan du gjerne fortelle om en liten episode eller historie som forklarer hva som fikk deg interessert i temaet du har utforsket eller som knytter deg til prosjektet ditt.

Ha blikkontakt med ditt publikum, og tillat deg gjerne å smile underveis. Husk, det er en stor dag. Det viktigste er likevel at du bruker prøveforelesningen til å belyse temaet du har fått på en best mulig måte. Finn din balanse mellom å være profesjonell og personlig.

3) Senk skuldrene, pust dypt, du er snart i mål

Tenk også over at du ganske sikkert er en av dem som kan aller mest om det temaet du skal forelese om. Vær likevel oppmerksomt lyttende og ydmyk i møtet med spørsmål og motforestillinger.

Kjenner du sommerfugler i magen før du skal i manesjen? Det er du ikke alene om. Tenk at sommerfuglene er der for å skjerpe deg og  hjelpe deg til å gjøre en god opptreden.

Selv pleier jeg å lukke øynene og puste dypt inn og ut, mens jeg spør meg: Hvor ille kan nå dette gå? Fordi jeg er godt forberedt, skal snakke om noe jeg brenner for og vet hvem jeg skal snakke for, klarer jeg ikke engang å forestille meg at det kan inntreffe noen katastrofe.

I det jeg går ut i manesjen, opplever jeg at sommerfuglene ikke lenger er i magen, men flyr usynlig rundt i rommet for å hjelpe til med å skape magiske øyeblikk mellom mennesker.

Tenk også på at du veldig snart er ferdig med talen, foredraget eller presentasjonen. Benytt anledningen til å få tilbakemeldinger fra publikum: Hva fungerte bra? Hva kan du gjøre annerledes (bedre) neste gang du skal ut i manesjen?

Lykke til!

Reklame

Om Audun Farbrot

Audun Farbrot er fagbokforfatter, foredragsholder, foreleser og rådgiver i forskningskommunikasjon. Farbrot er utdannet siviløkonom fra Handelshøyskolen BI, 1990, med spesialisering i organisasjon og ledelse. Han har bakgrunn som næringslivsjournalist fra Økonomisk Rapport, Aftenposten og Dine Penger.
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt, Foredrag, forskningsformidling, Forskningskommunikasjon, Kommunikasjon, presentasjon, tale, Tips og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s