Deltakerne bestemmer agendaen

Ville du tatt sjansen på å la deltakerne bestemme agendaen på et seminar eller en konferanse? Det kan gi deltakerne økt utbytte.

Partnerforums vårkonferanse 2018 (Foto - Audun Farbrot)

Partnerforum er et levende nettverk for kunnskapsdeling og kunnskapsutvikling, sa prorektor Dag Morten Dalen ved BI da han åpnet Partnerforums vårkonferanse 2018. Temaet for konferansen har partnerne bestemt. 

Det er ikke helt uvanlig å be publikum foreslå temaer for kommende temaer og konferanser. Noen ganger hender det også at forslagene blir hørt på, og satt opp på programmet.

Langt mer radikalt er det både å be om innspill og samtidig ta sjansen på å la deltakerne bestemme agendaen for ulike arrangementer.

Ren utopi?

Ikke nødvendigvis. Men, det forutsetter at du har en genuin tro på at publikum har noe å bidra med samtidig som du har evne til å skape dialog med publikum.

Gevinsten kan bli arrangementer der deltakerne får nye forskningsbaserte svar på spørsmål som opptar dem i hverdagen. Det kan det bli bedre praksis av.

Troen på at publikum kan bidra

Troen på at publikum, enten de er lesere, seere, lyttere eller deltakere, har noe å bidra med, illustrerer en sentral forskjell mellom tradisjonell forskningsformidling og forskningskommunikasjon.

I forskningsformidling er det nok å formidle, skrive eller snakke om det du har funnet ut, og så spre og dele dette. Det er enveis overføring av kunnskap uten å invitere publikum til dialog og deltakelse.

Forskningskommunikasjon handler om å gjøre fagkunnskap forståelig, relevant og interessant for utvalgte målgrupper.

Det hjelper ikke at du selv er innmari fornøyd med hvordan du har formidlet budskapet om ikke publikum er enig med deg. For det er publikum som bestemmer om du har lykkes i din forskningskommunikasjon. Derfor må du invitere publikum til dialog og deltakelse for å finne ut hva hun er opptatt av.

På sporet av fremtiden

På en fin maidag i 2018 samlet rundt 200 deltakere seg til Partnerforums vårkonferanse i Handelshøyskolen BIs kunnskapsbygg i Nydalen.

Deltakerne kommer for å få et blikk inn i fremtidens forvaltning. Hvordan vil forvaltningen se ut om noen år? Hvordan organisere og lede når intelligente maskiner overtar noen av arbeidsoppgavene. Hvordan legge til rette for mer samskaping og brukermedvirkning i leveransen av offentlige tjenester?

Deltakerne kommer fra 20 ulike virksomheter i statlig forvaltning og de kommer fra Universitetet i Oslo og fra BI.

Partnerforum ble etablert for 25 år siden som et strategisk samarbeid mellom BI, UiO og statlig forvaltning. Gjennom Partnerforum samarbeider partnerne om lage faglige møteplasser med temaer som er aktuelle for statsforvaltningen.

Her bestemmer deltakerne

Det spesielle med Partnerforum er at det er partnerne, departementer og andre virksomheter i statlig forvaltning, som bestemmer agendaen for de ulike møteplassene som Partnerforum arrangerer.

Så er det opp til BI og UiO i samarbeid med partnerne å utvikle program som gir forskningsbaserte svar på temaene som partnerne ønsker å få belyst.

Dermed øker sannsynligheten for at arrangementene oppleves som aktuelle og relevante for deltakerne.

Fra forskning til bedre praksis

Partnerforum er mer enn møteplasser for overføring av kunnskap. Det er også en arena for å utvikle nettverk, samarbeid og erfaringsdeling på tvers av UiO, BI og de statlige virksomhetene.

Det er i møtet mellom forskere og de som kan ta kunnskapen i bruk, at magiske øyeblikk kan oppstå. Når deltakerne forteller hvor skoen trykker, kan forskerne få ideer til ny kunnskapsutvikling.

Om Audun Farbrot

Audun Farbrot er fagbokforfatter, foredragsholder, foreleser og rådgiver i forskningskommunikasjon. Farbrot er utdannet siviløkonom fra Handelshøyskolen BI, 1990, med spesialisering i organisasjon og ledelse. Han har bakgrunn som næringslivsjournalist fra Økonomisk Rapport, Aftenposten og Dine Penger.
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt, Brukermedvirkning, dialog, forskningsformidling, Forskningskommunikasjon, Konferanser, Møteplasser og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

1 svar til Deltakerne bestemmer agendaen

  1. Tilbaketråkk: Forsker, bli influenser! | Forskningskommunikasjon

Legg igjen en kommentar