Sju råd til knallgode presentasjoner

«Har du lyst til å være gjest i min virtuelle sofa, og gi tips til studenter som skal holde muntlig presentasjon til eksamen»? Jeg er svak for utfordringer. Her er sju råd jeg delte med studentene.

Sofaprat med studenter om å holde knallgode presentasjoner. (Foto - Lene Pettersen).

Sofagjest i forelesning. Deler råd om hvordan du kan lykkes i muntlig formidling. (Foto: Lenpe Pettersen). 

«God morgen! Jeg skal holde en forelesning for studentene mine i presentasjonsteknikk – fordi de skal ha en muntlig innsalgspresentasjonseksamen». Slik åpner en melding jeg fikk fra Lene Pettersen, som er førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo.

Lene skisserer et opplegg for en forelesning der hun først skal en grunnleggende innføring i muntlig presentasjonsteknikk som skal etterfølges av virtuell «sofaprat» hvor hun får inn tre gjester i «sofaen» min som deler sine tips med studentene. «Og du vet jo et og annet om nettopp dette, og jeg lurer derfor på om du lyst til å være en slik gjest?», spør Lene Pettersen.

Dette svarte jeg kjapt ja på, svak for utfordringer som jeg er. Det samme gjorde Sunniva Rose og seniorrådgiver Ilan Dehli Villanger.

Studentene, som følger et strategikurs med Lene Pettersen i førersetet, forbereder seg til muntlig eksamen der de på ti minutter skal strategiske råd til en toppleder i et selskap som de har skrevet prosjektoppgave om.

Sofagjestenes oppgave er å dele tips og triks for hvordan de kan holde en overbevisende presentasjon.

Her er de sju rådene jeg delte med studentene fra sofaen:

  1. Sterk åpning som gir publikum lyst til å høre mer. Å holde presentasjoner er ekstremsport. Du må lykkes i å fange oppmerksomheten allerede i anslaget, eller risikerer du å miste publikums oppmerksomhet. Bruk mye tid på å utforme en effektiv interessevekker.
  2. Start med ditt beste poeng. Vær kort, klar, konkret og spissformulert. Ikke fortell alt du har på hjertet, men løft frem det viktigste du har å si.
  3. Gjør deg interessant og relevant for publikum. Hvordan kan dine råd gjøre en forskjell for selskapet hun eller han leder? Du må kjenne ditt publikum og vite mest mulig om hva de er opptatt av.
  4. God, tydelig struktur som gjør det lett å følge deg. Bruk gjerne punkter i din presentasjon. Jeg har for eksempel valgt å løfte frem sju råd til dere. En god historie godt fortalt trumfer PowerPoint. Bruker du presentasjonsverktøy, skal det støtte opp om budskapet ditt ikke konkurrere med det.
  5. Snakk til hjertet, ikke bare til hodet. Vis at dette er noe du brenner for. La engasjementet ditt skinne gjennom presentasjonen. Bruk gjerne eksempler og historier som kan støtte opp om budskapet ditt.
  6. Bruk ord og begreper som publikum forstår. Dropp forkortelser, stammespråk og fremmedord som vi er så glad i å bruke på universiteter og høyskoler.
  7. Trening hjelper: Både skriftlig og muntlig. Skriv ut presentasjonen som tekst selv om du skal fremføre den muntlig. Ikke for å bruke den som manus, men for som verktøy til å undersøke om budskapet er klart og tydelig. Finn frem til noen som kan representere målgruppen. Hold presentasjonen, og be om konstruktive tilbakemeldinger. Her kan du også passe på å justere presentasjonen slik at du holder deg innenfor tidsrammen.

Gøy å få lov til å snakke om muntlig presentasjonsteknikk fra en virtuell sofa. Sunt for studenter å måtte trene på å presentere sine oppgaver for praktikere. Så gjenstår det for meg å ønske lykke til med eksamen!

Reklame

Om Audun Farbrot

Audun Farbrot er fagbokforfatter, foredragsholder, foreleser og rådgiver i forskningskommunikasjon. Farbrot er utdannet siviløkonom fra Handelshøyskolen BI, 1990, med spesialisering i organisasjon og ledelse. Han har bakgrunn som næringslivsjournalist fra Økonomisk Rapport, Aftenposten og Dine Penger.
Dette innlegget ble publisert i elevator pitch, Foredrag, forelesning, presentasjon, presentasjonsteknikk, Retorikk, språk og merket med , , . Bokmerk permalenken.

1 svar til Sju råd til knallgode presentasjoner

  1. Lene Pettersen sier:

    Tusen takk for at du stilte som gjest i min virtuelle sofa og delte dine syv knallgode råd!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s