Ti kommunikasjonsferdigheter som løfter karrieren din

Kommunikasjon er kanskje ditt viktigste karriereverktøy. Her er ti ferdigheter som vil løfte karrieren din. Velg én av dem som du har lyst til å bli bedre på. Begynn treningen i dag!

Skriv og snakk deg til suksess på jobben. Velg deg én kommunikasjonsferdighet du har lyst til å bli bedre på, og begynn å trene i dag, utfordret jeg på webinar i regi av Econa (Skjermdump: Gry Skjellevik, Econa).

Fredag 25. september 2020 gjennomførte jeg webinaret «Skriv og snakk deg til suksess på jobben» på oppdrag fra Econa, som er en interesse- og arbeidstakerorganisasjon for studenter, siviløkonomer og masterutdannede innen økonomisk-administrative fag.

Utrolig gøy, men også litt skremmende, å oppleve at så mange som 350 hadde meldt seg webinaret.

Her er noe av det jeg snakket om på webinaret:

Jeg har en drøm…

Jeg har en drøm,… eller noe mindre pretensiøst, – en ambisjon eller mål for dette webinaret/innlegget. Jeg vil at du skal velge deg en kommunikasjonsferdighet du har lyst til å bli bedre på. Så vil jeg at du allerede i dag begynner å trene på å bli bedre. Trening har god effekt, ikke bare når du trener kroppen, men også når du trener på evnen til å kommunisere. Jeg vil altså få deg til å gjøre noe nytt og annerledes fra i dag, Det vil deg til å bli flinkere til å kommunisere. Belønningen din blir større påvirkningskraft og suksess på jobben.

Vi starter med en liten oppgave. Finn frem penn og papir om du ikke allerede har det fremme. Du skal altså ikke multitaske på skjermen.  Dette webinaret handler om kommunikasjon. Vi snakker stadig om kommunikasjon. Ofte er manglende og/eller dårlig kommunikasjon kilden til problemer og utfordringer, både på jobben og i privatlivet. Men, hva mener vi egentlig med kommunikasjon?

Så til oppgaven du skal svare på med penn på papir: Hva betyr egentlig begrepet kommunikasjon?

NB! Ikke les videre før du har svart på oppgaven.

Du må involvere og inkludere

Kommunikasjon er et begrep vi har hentet fra latin, communicare, som betyr «å gjøre felles». For å lykkes med kommunikasjon, er det altså ikke tilstrekkelig å være drivende god til å formidle, overbevise og overtale. Du må bry deg om, involvere og inkludere den du kommuniserer med for å skape noe som er felles.

God kommunikasjon skal ikke bare være forståelig, selv om det kan være vanskelig nok å få til. Den må også være relevant og interessant for den du ønsker å kommunisere med. Det hjelper ikke at du selv er innmari fornøyd med hvordan du formulerer det. For det er den andre, kollegaen eller sjefen din som bestemmer om du har lykkes.

Nå skal du få en ny oppgave du skal besvare skriftlig med penn og papir: Hvilke kommunikasjonsferdigheter mener du er viktigst for å lykkes i arbeidslivet?

Hvorfor er kommunikasjon viktig i arbeidslivet?

God utdannelse og faglig styrke kan hjelpe deg til å få jobben du har lyst på. Det er likevel ingen garanti for å gjøre suksess i denne jobben.

Skal du trives, blomstre og prestere ditt aller beste i en hvilken som helst stilling i arbeidslivet, må du lykkes i å utvikle gode relasjoner til de du jobber sammen med. Det gjelder både ansatte, ledere og de som har lyst til å bli ledere. Med noen få unntak er ikke dette noe vi lærer når vi utdanner oss til arbeidslivet.

Kommunikasjon er den magiske nøkkelen til å utvikle gode relasjoner både i og utenfor organisasjonen. Skal du realisere ditt fulle faglige potensial, må du være fremragende til å kommunisere, både skriftlig og muntlig. Med noen få unntak er heller ikke det noe vi lærer gjennom bachelor, master og doktorgradsstudier.

God kommunikasjon og kommunikasjonsferdigheter er dessverre sjelden vare.

«Vår overproduksjon av kommunikasjon er tidens største forurensingsproblem”, sa forfatter og billedkunster Stein Mehren, i et intervju med Aftenposten i 1997.

Han har dessverre rett. Det er bare å se hvordan det kommuniseres skriftlig og muntlig i arbeidslivet. Det er ikke blitt noe bedre siden 1997. Snarere tvert imot.

Det gir samtidig deg en mulighet til å skille deg positivt ut. Kommunikasjon er kanskje ditt viktigste karriereverktøy.

Å lykkes i arbeidslivet

God kommunikasjon hjelper deg til å utvikle tre ferdigheter som kjennetegner mange av dem som lykkes i arbeidslivet:

1) Evnen til å ta initiativ, være tydelig og kommunikativ. Dette er knyttet til personlighetstrekket utadvendthet.

2) Evnen til nytenkning, nysgjerrighet og visjon. Dette er knyttet til personlighetstrekket åpenhet.

3) Evnen til å støtte, imøtekomme og inkludere kolleger. Dette er knyttet til personlighetstrekket omgjengelighet.

Tre ting må være på plass om du skal prestere ditt beste på jobben: 1) Du må selv bestemme hvordan du skal løse oppgavene dine (autonomi), 2) Du må oppleve mestring og 3) Du må oppleve sosiale tilhørighet. Gjennom god kommunikasjon kan du også utvikle sosiale tilhørighet.

Ti kommunikasjonsferdigheter som vil hjelpe deg

Jeg vil snart presentere ti kommunikasjonsferdigheter som vil hjelpe deg til å utvikle gode relasjoner med folk rundt deg. Det vil samtidig øke din påvirknings- og gjennomslagskraft.

Før jeg går videre, har jeg lyst til å gi deg enda en oppgave: Velg deg én kommunikasjonsferdighet du har lyst til å bli bedre på blant de ti jeg nå skal presentere.

  1. Lytt (minst) like mye som du skriver og snakker. 

Mange tenker på kommunikasjon som å være briljant til å skive og snakke. Og det er naturligvis viktig. Men det er minst like viktig å lytte til, involvere og inkludere den du ønsker å kommunisere med.

Kommunikasjon er en toveis aktivitet. Det handler ikke bare om å overbevise og overtale andre, det handler mest om å få til noe sammen.

Det betyr at du aktivt må lytte til hva andre sier, og ikke bare tenke på hva du skal si neste gang du får ordet.

2. Vær nysgjerrig på dine kolleger. 

Bry deg. Vis at du er interessert. Ta opp tråden. Spør hvordan de har det, og hva de holder på med. Spør når du lurer på noe. Hva kan du lære av svarene du får?

3. Bruk ord og begreper som folk forstår. 

Sommeren 2003 begynte jeg i ny jobb på Handelshøyskolen BI. Jeg hadde ikke vært der lenge før jeg i et møte hørte en kollega snakke om «LRS». Jeg skjønte ikke hva hun snakket om. Jeg lot forkortelsen passere, – himmelhøyt over hodet mitt. Ikke lenge etter hørte jeg det igjen, LRS. Jeg skjønte fortsatt ikke en dritt. Nå dristet jeg meg til å spørre om hva LRS er. Jeg så det på ansiktene. Jeg så det på kroppsspråket. Dummere spørsmål kunne jeg knapt ha stilt. Jo, LRS, det er et læringsressurssenter, fikk jeg vite. Det ble jeg ikke klokere av. Jeg spør igjen. Hva er egentlig et læringsressurssenter? Nå får jeg en forskningsrapport i hånden. Jeg får en ordrik forklaring. Jeg anstrenger meg for å forstå. Tar sjansen på å spørre igjen: Kan det være biblioteket dere snakker om? Jo, det var det. I dag heter biblioteket bibliotek, – ikke lenger LRS og læringsressurssenter.

Skriv og snakk enkelt og forståelig. Unngå fagbegreper, forkortelser og stamme­språk.

Les også: Slik knekker du skrivekoden

4. Skriv ned dine tanker og refleksjoner. 

Å skrive er også å tenke og reflektere. Skal du for eksempel holde innlegg eller foredrag, skriv det ned før du fremfører det. Ta sjansen på å la andre lese gjennom, og gi deg tilbakemeldinger. Som bonus får du også en tekst du kan dele på blogg og i andre sosiale medier.

5. Vær en aktiv bidragsyter i sosiale medier. 

Ved jevnlig å dele innhold som er relevant og interessant for andre, bygger du din digitale faglige identitet. Det øker sannsynligheten for at du blir funnet av folk som søker etter kompetanse på ditt fagfelt. Samtidig får du skrivetrening. Du kan også teste ut foreløpige tanker, og be dine venner og følgere om å kommentere dem. Jeg vil anbefale deg å skrive fagblogg, og dele innholdet fra bloggen på LinkedIN og eventuelt også Twitter og Facebook.

6. Vær raus med ros og konstruktive tilbakemeldinger. 

Ta kolleger på fersken i å gjøre en god jobb, og si fra om det. Fortell hvorfor du synes det er bra.

Konstruktive tilbakemeldinger er tilbakemeldinger som oppleves som: «styrkebaserte» (som omhandler positiv adferd og resultater som stammer fra medarbeiderens kunnskap og ferdigheter), oppgaverelaterte (i motsetning til personorienterte) og spesifikke og lette å forstå og nøyaktige (Kilde: Professor Bård Kuvaas, Handelshøyskolen BI).

7. Tilby andre hjelp. Be om hjelp når du trenger det.

Ser du noen som har for mye å gjøre eller sliter med en oppgave du har kompetanse på, tilby å hjelpe. Det vil gjøre det lettere for deg å be om hjelp når du selv trenger det. Hvis du står fast med en oppgave du skal løse, vil det være smart å be en erfaren kollega om å hjelpe deg. Folk liker å bli sett og anerkjent for sin kompetanse.

Les også: Hvordan få en kollega til å hjelpe deg? (artikkel i Kunnskap Kristiania)

8. Vær åpen for og positiv til andres ideer og innspill. 

Det er mye lettere å kritisere andres ideer enn å møte dem med et åpent, nysgjerrig sinn. Kanskje kan ideen foredles til noe veldig bra?

9. Si det på 140 tegn.

Tenk deg at du sitter på Kulturhuset i Oslo med noe godt i glasset. Du noterer stikkord og momenter til en tekst du skal skrive. Så kommer det en usedvanlig attraktiv person bort til deg og lurer på hva du skriver. Hva sier du for å få den andre til å få lyst til å fortsette samtalen med deg?

All kommunikasjon starter med de 140 første tegnene. Skal du få folk til å lese langt eller høre lenge på deg, må du være djevelsk god til å skrive og snakke kort. Lykkes du ikke i å fange interessen i åpningen, har du allerede tapt.

10. Tren på å skrive og snakke. Be om tilbakemeldinger. 

Skal du bli flinkere til å kommunisere, må du trene på det. Grip enhver mulighet til å trene.

Finn deg noen som kan gi deg tilbakemeldinger både på skriftlig og muntlig kommunikasjon: Hva fungerte bra? Hva kan du gjøre annerledes (bedre) neste gang?

Eksamensoppgave: Jeg ba deg velge én kommunikasjonsferdighet blant de ti jeg har presentert. Skriv det ned på papir. Nå vil jeg at du skal lage en plan for hvordan du konkret skal trene på å utvikle denne ferdigheten. Etter at du har gjort det, skal du invitere en kollega på kaffe. Presenter planen for din kollega, og be om tilbakemeldinger.

Hvilken kommunikasjonsferdighet velger du? Hva fikk deg til å velge akkurat denne kommunikasjonsferdigheten? Hvordan skal du trene på dette?

Referanser:

Farbrot, Audun: Skriv og snakk deg til suksess på jobben. Magma nr. 4-2020.

Farbrot, A. (2019). Skrivekoden. Ti nøkler til en god og effektiv tekst. Oslo: Cappelen Damm Akademisk.

Farbrot, A. (2018). Ledelse gjennom kommunikasjon. Magma, 4, s. 20–27.

Dette blogginnlegget er basert på webinaret «Skriv og snakk deg til suksess på jobben», gjennomført på oppdrag fra Econa 25. september 2020.

Reklame

Om Audun Farbrot

Audun Farbrot er fagbokforfatter, foredragsholder, foreleser og rådgiver i forskningskommunikasjon. Farbrot er utdannet siviløkonom fra Handelshøyskolen BI, 1990, med spesialisering i organisasjon og ledelse. Han har bakgrunn som næringslivsjournalist fra Økonomisk Rapport, Aftenposten og Dine Penger.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s