Fra Twitter til Sogndal

Jeg er blitt kjent med mange nye, spennende mennesker gjennom sosiale medier. Denne uken brakte Twitter meg til vakre Sogndal i vinterprakt.  

Sogndal fra lufta

På vei til Sogndal til lyden av propeller. Blir slått av den mektige naturen. Takker Twitter for nok en morsom opplevelse.

I begynnelsen av desember i fjor fikk jeg en melding på Twitter fra Anne-Grethe Naustdal, som er dekan ved avdeling for samfunnsfag ved Høgskulen i Sogn og Fjordane.

«Blir inspirert @afarbrot», skriver hun (jeg har kalt Twitterprofilen min for @afarbrot), og legger ut et bilde av forsiden på boka mi «Sosiale medier for forskere, kommunikasjonsrådgivere og fageksperter».

Så fortsetter Naustdal på Twitter (lenke til Twitterprofilen hennes): «Utfordringa er å få @hisf tilsette aktive her. Framsnakkar Twitter, men lite respons. Råd?».

Fra Twitter til Sogndal_1. melding

Faksimile av Twittermelding fra Anne-Grethe Naustdal.

Spørsmålet er godt og aktuelt, og ikke helt enkelt å svare på. I hvert fall ikke innenfor en ramme på 140 tegn. Naustdal er langt fra alene om å oppleve at det ikke alltid er like enkelt å få forskere til å ta i bruk sosiale medier i sin forskningskommunikasjon. Og det er egentlig ikke så rart. Det krever forskeren går ut av komfortsonen og prøver seg på noe han eller hun ikke har gjort før. Du må være villig til å bruke tid for å bli god på et nytt felt. Tid er en knapphetsfaktor, også for forskere. Og da skal det litt til for å ta spranget.

Det er heller ikke tilstrekkelig å fortelle om hvor lurt det kan være å dele kunnskap i sosiale medier, og markedsføre alle fordelene (her er noen av grunnene til at det kan være lurt å vise ansikt i sosiale medier).

Den enkelte forsker og fagekspert må selv ha lyst til, og også være nysgjerrig på å utforske sosiale Twitter og andre sosiale medier for at de faktisk skal gjøre det. Hvordan klarer vi å vekke denne lysten?

Da må det som oftest mer til en framsnakk. Du må i tillegg (be)vise at du kan få noe igjen for tiden du investerer. I tillegg vil det være lurt å gi starthjelp. Hvordan funker sosiale medier egentlig? Hva kan forskere gjøre i sosiale medier? Hvordan lager du innhold som er interessant og verdifullt for andre?

På 140 tegn blir dette som følger: @AGNaustdal Framsnakk ikke nok. Må utfordres og få hjelp til å komme i gang. Tar gjerne turen til @hisf Ha en god, skapende dag

Det tar ikke lang tid før dekanen tar meg på ordet:

. @afarbrot  Flott om du kan ta turen til @hisf. Invitasjon kjem. Får tru framsnakkinga då har modna folk til å kaste seg ut på twitter mm

Fra Twitter til Sogndal (2)

Faksimile fra Twitter-samtalen mellom meg og Anne-Grethe Naustdal.

Den formelle invitasjonen kom ikke lenge etter, på epost. Jeg kunne jo ikke annet å si ja til å ta turen til Sogndal for å bidra til å motivere forskere til å slippe kunnskapen løs i sosiale medier.

En februardag i 2016 setter jeg meg inn i et propellfly fra Wideøe som skal bringe meg til Haukåsen på toppen av Sogndal. Fra cockpit får jeg høre at værutsiktene denne dagen ikke er de aller beste (minima, kaller kapteinen det, og skjønner at det ikke er sol), men vi har fylt opp tankene med drivstoff.

Wow, tenker jeg når vi nærmer oss landingsplassen. Mister nærmest pusten av møtet med den mektige naturen. Været letter, og vi går inn for landing.

Vel fremme på høgskulebygget i Sogndal møter jeg for aller første gang dekan Anne-Grethe Naustdal ansikt til ansikt. Jeg innleder også min forelesning med fortellingen om min reise fra Twitter til Sogndal.

Viser du ansikt i sosiale medier, kan du risike å bli invitert med på morsomme opplevelser du ellers ikke ville ha fått med deg. Det er en risiko jeg anbefaler på det varmeste. Twitter og andre sosiale medier kan også være et springbrett til å møte nye, spennende mennesker.

Samtidig bygger du gradvis din faglige identitet på nett. Du øker sannsynlighetet for å bli funnet på nett slik du ønsker det. For din profesjonelle kompetanse.

Dét snakket jeg mest om.

Reklame

Om Audun Farbrot

Audun Farbrot er fagbokforfatter, foredragsholder, foreleser og rådgiver i forskningskommunikasjon. Farbrot er utdannet siviløkonom fra Handelshøyskolen BI, 1990, med spesialisering i organisasjon og ledelse. Han har bakgrunn som næringslivsjournalist fra Økonomisk Rapport, Aftenposten og Dine Penger.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s