Det enkle kan funke på film

En tusj. En analog tavle. Noen stikkord. Et aktuelt tema. En engasjert forsker med tversoversløyfe og fortellerglede foren et kamera. Mer skal det ikke til for å lage film som funker.

Lurer du på hva delingsøkonomi er? Hvorfor er det blitt så hot? Førsteamanuensis Espen Andersen tegner og forteller. Bli (litt) klokere på åtte minutter.

Du kan gjøre stor suksess i sosiale medier med en underholdende, lærerik og engasjerende film om din forskning.

Norske universiteter, høyskoler, fagmiljøer og forskere har for lengst gått til filmen, og laster opp videoer i hopetall på YouTube. Det er likevel ikke så mange av filmene som handler om forskning og faglig innsikt. Forsvinnende få videoer om forskning og fag oppnår seertall og engasjement det er verdt å skrive om.

Teknisk er det ikke vanskelig å lage en film med akseptabel kvalitet. Du kan til og med bruke en smarttelefon til å lage en videosnutt du kan dele. Den kritiske suksessfaktoren er å finne frem til ideer til innhold som oppleves som interessante og verdifulle for seerne.

Hva er det som skal til å lage en video om forskning som både underholder, engasjerer og evner å formidle faglig innsikt?

Jakten på den gode idé

Hvis du klarer å si noe nytt og nyttig om et tema som mange er opptatt av, har du kommet langt på vei. La meg ta et konkret case.

Delingsøkonomi er et eksempel på et tema som det snakkes mye om for tiden. Det går knapt en dag uten at vi leser om selskaper som Über og AirBnB som nye utfordrere til taxi-næringen og hotellbransjen.

Men hva er egentlig delingsøkonomi? Hvorfor er delingsøkonomi blitt så hot ved inngangen til 2016?

Dette er spørsmål som er midt i blinken for Espen Andersen, som er førsteamanuensis i strategi ved Handelshøyskolen BI.

«Hei Espen, Kunne du tenke deg å holde en videoforelesning om delingsøkonomi, – hva er det og hvorfor er det så hot? Glitrende! Hører fra deg».

Svaret kommer kjapt: «Det kan jeg godt.».

Fra idé til film

Vi velger altså en klassisk sjanger: Forelesningen. Men den skal fremføres foran kamera og ikke foran et publikum.

Espen Andersen har skrevet ned noen stikkord før opptak. Vi utstyrer ham med en tusj og en analog tavle. Øvrige rekvisitter har han allerede på seg, en smarttelefon og bilnøkler.

«Hei, mitt navn er Espen Andersen. Jeg underviser i strategi og teknologi på Handelshøyskolen BI. Jeg tenkte jeg skulle snakke litt om delingsøkonomi».

Forelesningen er i gang. Espen Andersen er korrekt antrukket med sin karakteristiske tversoversløyfe. Den erfarne foreleseren har god blikkontakt. Han trives åpenbart foran kameralinsene.

8 minutter og tre sekunder senere er det hele over. Én tagning. Det legges på vignetter. Filmen slippes løs på YouTube. Så enkelt kan det også gjøres.

Vi legger den også ut på BI Business Review, som er BIs digitale magasin for forskningsnyheter og samfunnsdebatt. Her får filmen følge av en tekst om delingsøknomi, som også er skrevet av Espen Andersen.

På BI eksperimenterer vi med ulike filmsjangere for ny forskning og kunnskap. Noen er enkle og relativt rimelige å gjennomføre. Andre vil kreve mye mer tid og ressurser.

Reklame

Om Audun Farbrot

Audun Farbrot er fagbokforfatter, foredragsholder, foreleser og rådgiver i forskningskommunikasjon. Farbrot er utdannet siviløkonom fra Handelshøyskolen BI, 1990, med spesialisering i organisasjon og ledelse. Han har bakgrunn som næringslivsjournalist fra Økonomisk Rapport, Aftenposten og Dine Penger.
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt, Film, forskningsformidling, Forskningskommunikasjon, Sosiale medier, youtube og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

3 svar til Det enkle kan funke på film

  1. Tilbaketråkk: Filmen om filmen | Tversover

  2. Tilbaketråkk: Tesla vs. Jaguar – video på plass | Tversover

  3. Tilbaketråkk: Lesernes favoritter i 2016 | Forskningskommunikasjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s