Hva gjør du for å oppheve skrivesperre?

Får du noen gang skrivesperre? Eller sliter med å komme i gang med å skrive? Hva gjør du for å komme over det?

En forskningsartikkel som går for å være verdens korteste i sin littertursjanger, bærer overskriften: «The unsuccessful self-treatment of a case of “writer’s block”», som litt fritt oversatt til norsk blir «Et mislykket forsøk på å kurere seg selv for skrivesperre».

Artikkelen fortsetter etter faksimilen.

Writers block - forskningsartikkel

Verdens korteste forskningsartikkel? Handler om et mislykket forsøk på å behandle seg selv for skrivesperre. Her forteller tomrommet alt.

Illustrerende nok, er overskriften den eneste teksten i artikkelen som Dennis Upper fikk publisert i forskningstidsskriftet Journal of Applied Behavior Analysis i 1974 (se ovenfor). Etter overskriften og navnet på forfatteren og hans tilknytning åpenbarer det seg et stort tomrom.

Fotnoten opplyser at deler av artikkelen ikke ble presentert på den 81. årskonferansen til den amerikanske psykologforeningen. Fagfellen, omtalt som A, har vurdert bidraget, og anbefaler publisering: «Dette er åpenbart det mest konsise manuskriptet jeg noen gang har lest».

Alvor med glimt i øyet

Artikkelen brukes som et anekdotisk eksempel på at også forskere kan tenkes å ha litt humoristisk sans (oppslag i Wikipedia). Selv om humoren nok passer best blant nerder og andre forskere.

Når artikkelen faktisk ble publisert som en forskningsartikkel, skyldes det nok at overskriften tar opp et tema som mange skribenter kjenner seg igjen i, enten de er forskere eller ikke.

Skjermen forblir blank

Det er ikke alltid like lett å komme i gang med å skrive. Noen ganger kan det stoppe helt opp.

Tenk deg at du skal skrive noe, enten fordi du har lyst til det, eller fordi du er pokka nødt til det. Du sitter foran den blanke skjermen, som forblir blank, uansett hvor hardt du anstrenger deg.

Du får ikke hamret ned et kløyva ord på tastaturet. Du finner på mange andre ting du kan gjør i stedet for å begynne å skrive.

Hva gjør du for å komme i gang?

Kjenner du deg igjen? Opplever du noen gang skrivesperre? Eller kjenner du at det kan være tungt å komme i gang med et nytt skriveprosjekt? Eller fortsette å skrive der du slapp sist?

Hva gjør du for å oppheve skrivesperren? Hva gjør du for å komme i gang med skrivingen? Har du funnet en kur som er mer effektiv enn den Dennis Upper testet ut på 1970-tallet? Og som du har lyst til å dele?

Reklame

Om Audun Farbrot

Audun Farbrot er fagbokforfatter, foredragsholder, foreleser og rådgiver i forskningskommunikasjon. Farbrot er utdannet siviløkonom fra Handelshøyskolen BI, 1990, med spesialisering i organisasjon og ledelse. Han har bakgrunn som næringslivsjournalist fra Økonomisk Rapport, Aftenposten og Dine Penger.
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt, Skriveråd, Skrivesperre, skriveverksted, Uncategorized og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til Hva gjør du for å oppheve skrivesperre?

  1. Italo Profeti sier:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s