Vi kan alle bli flinkere til å skrive om vi trener på det. Her er et skrivetreningsprogram du kan bruke resten av livet. Hører gjerne hva du synes.

Jeg skisserer et livslangt skrivetreningsprogram i seks punkter du kan bruke resten av livet. Her lanserer jeg Skrivekoden for fullt hus. (Foto: Sidsel Lie).
Jeg har gjennom mer enn 16 år utfordret, motivert og trent forskere og eksperter i å skrive og snakke for folk utenfor sitt eget fagområde.
Den gode nyheten: Alle kan bli bedre til å skrive om de trener på det. Det finnes også praktiske øvelser som øker sannsynligheten for å bli lest. De har jeg samlet og delt i boken «Skrivekoden», som gir ti nøkler til en god og effektiv tekst om sak og fag.
- Kjøp boken: Ti nøkler til en god og effektiv tekst
Jeg oppsummerer Skrivekoden med å skissere et livslangt skrivetreningsprogram som vektlegger både skriving, lesing, refleksjon og konstruktive tilbakemeldinger i arbeidet med å skrive godt og effektivt om sak og fag.
- Skriv! Skal du bli bedre til å skrive, må du rett og slett skrive. Skrivekoden gir deg mål og retning for skrivearbeidet.
- Be om tilbakemeldinger som du aktivt lytter til. Tenk over hvordan kommentarene du får kan bidra til å gjøre teksten din bedre. Kanskje kan de gi inspirasjon til helt nye tanker. Det betyr ikke at du skal ta alle innspill til følge, men du skal reflektere over dem.
- Les mye, både skjønnlitteratur og fagtekster. Les både gode og dårlige tekster. Begge deler kan inspirere deg til å skrive bedre.
- Reflekter over hva som gjør gode tekster gode og hva som gjør dårlige tekster dårlige. Tenk over hvordan du kan ta med deg lærdommer av refleksjonen inn i dine egne tekster.
- Les også: Slik knekker du skrivekoden
- Les og kommenter andres tekster. Hva er det i teksten som får deg til å kommentere den? Prøv å lese dine egne tekster med det samme kritiske utenfrablikket. Kan det tenkes at noen av kommentarene og forslagene du gir andre kan brukes også i dine egne tekster?
- Gå tilbake til det første punktet. Og slik kan du fortsette resten av livet, i hvert fall så lenge du skriver.
Lykke til med skrivetreningen din.
Referanser:
Farbrot, Audun (2019): Skrivekoden. Ti nøkler til en god og effektiv tekst. Cappelen Damm Akademisk.
Tilbaketråkk: Kunsten å lære av tilbakemeldinger | Forskningskommunikasjon