Hva vil du teksten skal få leseren din til å gjøre?

Tenk deg leseren som tekstens handlingsagent. Hva vil du at hun skal gjøre etter at hun har lest teksten din?

ORD MED MAKT: En god, effektiv tekst berører, beveger og gjør noe med leserne. Hva vil du at din neste tekst skal få leseren din til å gjøre? Illustrasjon: 51581 fra Pixabay.

En god tekst kan bevege og berøre leseren din, og få henne til å gjøre noe. Hva ønsker du at teksten skal gjøre med leseren din eller få henne til å gjøre? Hva er målet/formålet med artikkelen du skriver? Hva ønsker du å oppnå?

Les også: Slik knekker du skrivekoden

Mektige ord

En god, effektiv tekst kan ha potensial i seg til å forandre verden, i hvert fall litt. Se for deg leseren som tekstens handlingsagent, – en som gjør akkurat det du vil at hun skal gjøre.

  • Det kan for eksempel være politikeren som leser teksten din, for så å være med på å fatte en bedre beslutning basert på kunnskapen din.
  • Det kan være forbrukeren som tar smartere miljøvalg, og som sammen med andre lesere redder verden fra å gå til helvete på første klasse.
  • Det kan være læreren som tar i bruk nye undervisningsmetoder som gjør at elevene lærer mer.
  • Det kan være lederen som endrer sin lederstil med forbløffende effekter: Medarbeiderne trives bedre og presterer bedre på jobben.
  • Det kan være samfunnsdebattanten som får et mer nyansert syn på et aktuelt tema.
  • Eller det kan være avisleseren som rett og slett føler seg litt klokere etter å ha lest teksten din.
  • Det kan også være leseren som blir så provosert og forbannet av det du skriver, at hun svarer deg i et debattinnlegg. Det gir økt oppmerksomhet om temaet du brenner for.

Teksten din kan ende opp som noe mye mer og mektigere enn en samling av ord, uttrykk, setninger og avsnitt.

Les også: Kjennetegn ved gode, effektive tekster

Bestem deg for hva du vil

Skal du skrive en god og effektiv tekst, må du bestemme deg for hva du vil med teksten. Sagt på en annen måte: Hva vil du at teksten skal gjøre med leseren din?

Å ha et formål med teksten vil gjøre det lettere å skrive den ferdig. Velg deg et mål som virkelig betyr noe for deg. Det kan gi teksten en større mening enn å bli lest, selv om det kan være krevende nok.

Målet kan hjelpe deg underveis i skrivingen når du må velge mellom flere mulige fortsettelser. Et mål som gir mening for deg, kan også tenkes å motivere deg til å jobbe enda litt hardere for å skrive en tekst som oppfyller målet.

Pass likevel på at målet du velger, ikke blir en tvangstrøye som hemmer deg i skriveprosessen. Kanskje fører skrivingen deg inn på et nytt, fruktbart spor som kan gjøre det riktig å endre mening om hva du vil med akkurat denne teksten.

«Å lage setninger er å tenke tanker», hevdet professor Anders Johansen ved Universitetet i Bergen. Du kan altså få nye tanker og ideer mens du skriver som gjør at det er naturlig å endre formålet med teksten.

Hvis du føler for å bytte ut din opprinnelige målsetting med et nytt mål, skal du naturligvis gjøre det. Les gjennom teksten du allerede har skrevet i lys av det nye målet ditt. Gjennomfør nødvendige justeringer og tilpasninger. Det er en fordel å velge seg et mål som gjør det mulig eller i det minste sannsynlig at det er en sammenheng mellom teksten og eventuelle virkninger av teksten.

Du kan selvfølgelig skrive fordi du liker det, og ikke kan tenke deg noe morsommere. Og at det leder til overraskende opplevelser.

Les også: Skrivetrening som virker

Fra ord til handling

Jeg vil noe mer med denne lille teksten enn at den blir bli lest. Jeg vil at du, ja du, tenker bevisst på hva du vil med den neste teksten du skriver. Hva vil du at teksten skal få leserne til å gjøre?

Referanse:

Denne artikkelen er et lett redigert utdrag fra Farbrot, Audun (2019): Skrivekoden. Ti nøkler til en god og effektiv tekst. Cappelen Damm Akademisk.

Om Audun Farbrot

Audun Farbrot er fagbokforfatter, foredragsholder, foreleser og rådgiver i forskningskommunikasjon. Farbrot er utdannet siviløkonom fra Handelshøyskolen BI, 1990, med spesialisering i organisasjon og ledelse. Han har bakgrunn som næringslivsjournalist fra Økonomisk Rapport, Aftenposten og Dine Penger.
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt, forskningsformidling, Forskningskommunikasjon, Kommunikasjon, Påvirkningskraft, Skrivekoden, Skrivekunst, skrivekurs, Skriveråd og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar