Kunsten å skrive en interessevekker

Lyst til å få større gjennomslag når du tar ordet? Tren på å skrive og fremføre korte interessevekkere.

Audun Farbrot i manesjen_Trondheim_22. januar 2019

Tren på å skrive og fremføre korte interessevekkere. Du må være djevelsk god til å si og skrive det kort om du skal få andre til å bli interessert i hva du har på hjertet.

Tenk deg at du plutselig møter en person du har veldig lyst til å samarbeide med på vei inn i heisen eller i forbifarten på gaten. Kanskje møter du på en profilert investor som kan tenkes å finansiere et nytt forskningsprosjekt eller utvikling av ideen din. Eller du møter debattredaktøren i en avis du tenker å sende en kronikk eller debattinnlegg til. Eller du støter på et forbilde og inspirasjonskilde i livet ditt.

Ditt gyldne øyeblikk

Du har en gylden anledning til å vekke heispartnerens nysgjerrighet. Du kan gå ut av heisen med en avtale om å ta kontakt, møtes eller sende over materiale den andre kan se nærmere på. Hva sier du da? Rekker du å si det du ønsker i løpet av tiden det tar heisen å løfte dere opp eller ned etasjene i bygningen?

Du kan presentere den samme ideen på veldig mange forskjellig måter, med ulike effekter. Selv geniale ideer kan lide en ublid skjebne dersom den ikke presenteres på en effektiv måte.

Si det i heisen

Skal du lykkes med å gjøre andre interessert i deg og hva du har å si, kan du hente inspirasjon fra nettverksbyggere som trener på å utvikle effektive interessevekkere på 30-60 sekunder med betegnelsen «elevator pitch».

En passende norsk oversettelse kunne være «samtale i heisen» eller også «døråpner». Skal du få folk til å lese langt eller høre lenge på deg, må du starte med det som er nytt, nyttig og interessant for den du skal presentere ideen for.

Det er ikke bare plutselige møter i heisen som gir deg knapt med tid til å vinne publikums interesse og oppmerksomhet. Å beherske kunsten å «si det i heisen» er et svært nyttig verktøy i mange sammenhenger.

30 avgjørende sekunder

Effektiv bruk av 30-sekunders-formatet hjelper deg til å vinne oppmerksomhet når du skal presentere deg selv i møter og på konferanser, for å få gjennomslag for en idé, holde foredrag, eller når du skal skrive en kronikk eller debattartikkel.Eller du møter en attraktiv person du gjerne vil bli bedre kjent med.

Det hender jeg blir spurt om hva jeg jobber med. Sier jeg forskningskommunikasjon, blir folk fort litt tomme og småflakkende i blikket. Etter hvert fant jeg ut at jeg kunne forklare det med å si at jeg jobber med å utfordre, motivere og trene forskere og fagfolk til å bli flinkere til å snakke slik at folk forstår.

Det fungerer som en interessevekker, som gir mening også for taxi-sjåfører som så snakker i vei om hva de mener om språket til forskere. Den gode tekst er nøkkelen til effektiv kommunikasjon, også muntlig.

Åpning som gir lyst til å høre mer

Skriv flere utkast til heissamtaler du kan fremføre muntlig. Hvilke sider ved deg, ideen din eller prosjektet ditt kan tenkes å være interessante for den du ønsker å kommunisere med? Det er dette du skal løfte fram i heissamtalen din. Det er den andre som avgjør om du lykkes i å fremføre en god interessevekker.

Neste steg er å øve deg med samtalepartnere av kjøtt og blod, både håndplukkede folk som vil deg vel og tilfeldig valgte prøvekaniner. Vær oppmerksom på hvordan de reagerer. Be om tilbakemeldinger, både om det som fungerer bra, men også om hva du med fordel kan jobbe mer med.

Skulle du ikke lykkes med ditt initiativ, er et bare å fortsette å trene. For øvelser gjør, om ikke mester, så vil du bli bedre. Forutsatt at du er lydhør for å lære av tilbakemeldingene du får.

Lykke til med å øke din påvirkningskraft! Send meg gjerne dine beste 30-sekunders åpninger!

Referanser:

Dette blogginnlegget er et redigert utdrag fra Farbrot, Audun (2019): «Skrivekoden. Ti nøkler til en god og effektiv tekst», Cappelen Damm Akademisk. 

Reklame

Om Audun Farbrot

Audun Farbrot er fagbokforfatter, foredragsholder, foreleser og rådgiver i forskningskommunikasjon. Farbrot er utdannet siviløkonom fra Handelshøyskolen BI, 1990, med spesialisering i organisasjon og ledelse. Han har bakgrunn som næringslivsjournalist fra Økonomisk Rapport, Aftenposten og Dine Penger.
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt, bok, elevator pitch, forskningsformidling, Forskningskommunikasjon, Impact, Kommunikasjon, overskrifter, påvirkning, presentasjon, Skrivekoden, Tips og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

1 svar til Kunsten å skrive en interessevekker

  1. Tilbaketråkk: Kunsten å skrive for å selge | Forskningskommunikasjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s