Kunsten å skrive for å selge

Paradoksalt nok blir tekster som skrives for å selge produkter og tjenester dårligere, jo tydeligere salgsbudskapet blir.

Skrivetrening som virker_seks øvelser

Salgstekster er en krevende skrivesjanger. Vis fordelene, ikke skryt av dem.

De fleste virksomheter skriver en hel masse tekster for å selge sine produkter og tjenester, enten tekstene kalles for reklametekster eller bærer merkelappen innholdsmarkedsføring.

Slike salgs- og markedsføringstekster blir også forsøkt dresset opp som kronikker og debattinnlegg. Her er debattredaksjonene gjennom de siste årene blitt flinkere til å kle av og takke nei til innlegg som seiler under falskt flagg.

Salgstekster er en krevende skrivesjanger som forårsaker fryktelig mange tekster som verden hadde klart seg uten. Paradoksalt nok blir og virker selgende tekster dårligere, jo tydeligere salgsbudskapet blir.

Skriv for leserne, ikke algoritmene

Når slike tekster skriver for digitale kanaler, blir de ofte skrevet mer for algoritmer og søkemotorer enn for lesere.

Tekstene utstyres ofte med såkalte triggerord, som har til hensikt å utløse interesse og nysgjerrighet. Hvis triggerord og ord som søkemotorene liker, passer naturlig inn i teksten, er det ikke noe i veien for å bruke dem.

Hvis de ikke bidrar til å gjøre teksten bedre, er det ikke sikkert du skal bruke dem. Det gir ofte kunstige tekster.

Gode salgstekster setter leseren i sentrum, ikke produktene og tjenestene de skal bidra til å selge. Det betyr at du må skrive tekster som oppleves som både relevante og interessante for kundene dine.

Vis det, ikke skryt av det

Utfordringen ligger i å finne og skape historier og fortellinger som folk får lyst til å lese mer enn å skryte hemningsløst av produktene og tjenestene du skal selge.

Det er mye mer virksomt å (be)vise effekter og vise hvordan produktene/tjenestene kan forbedre livet til leseren enn å fortelle om fordeler og egenskaper ved produktene/tjenestene.

Selger virksomheten kunnskapsbaserte tjenester, er det bedre å slippe ekspertene løs for å demonstrere kunnskapen sin enn å skrive om hvor innmari flinke de er.

Referanser:

Dette blogginnlegget er et redigert utdrag fra Farbrot, Audun (2019): «Skrivekoden. Ti nøkler til en god og effektiv tekst», Cappelen Damm Akademisk. 

Reklame

Om Audun Farbrot

Audun Farbrot er fagbokforfatter, foredragsholder, foreleser og rådgiver i forskningskommunikasjon. Farbrot er utdannet siviløkonom fra Handelshøyskolen BI, 1990, med spesialisering i organisasjon og ledelse. Han har bakgrunn som næringslivsjournalist fra Økonomisk Rapport, Aftenposten og Dine Penger.
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt, Innholdsmarkedsføring, Påvirkningskraft, Skrivekoden, Skriveråd, Tips og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s