Forskere lager fest for folk flest

Jeg drømmer om forskningsdager hver dag, året rundt. Drømmen kan oppfylles om flere forskere tar i bruk sosiale medier i sin forskningskommunikasjon.

Jeg gleder meg som en unge til å gå på forskningstorg. Bilde fra BIs telt på Forskningstorget i Oslo 2015: Si det med mat!.

Jeg gleder meg som en unge til å gå på forskningstorg. Bilde fra BIs telt på Forskningstorget i Oslo 2015: Si det med mat!.

Noen dager i september hvert år går forskere ut og møter og snakker med folk flest. De slipper kunnskapen sin løs under de nasjonale forskningsdagene, Norges viktigste festival.

I løpet av tolv vakre høstdager fra 16 til 27. september 2015 ble det gjennomført mer enn 1000 arrangementer over hele landet fra Agderfylkene i sør til Finnmark og Svalbard i nord.

Fest for og med forskning

Her går Forskningsrådet, Forskningsrådet sammen med universiteter, høyskoler og andre forskningsmiljøer om å lage en heidundrandes kunnskapsfest som både skal gjøre folk begeistret for forskning, men også får større forståelse for hvilken rolle forskningen skap spille.

Jeg har lyst til å rose og berømme forskerne som er med på leken. Det skrev jeg om i en kommentarartikkel i Dagsavisen (Forskere lager fest). For dette er forskere som trosser alle barriere mot å bruke tid på allmenn- og brukerrettet forskningskommunikasjon.

Forskere har få eller ingen insentiver til å bruke energi på å dele sin kunnskap med folk flest. Verken økonomisk eller karrieremessig. Forskere har heller ikke noe særlig tid til å holde på

Gleder meg som en unge

Selv gleder jeg som en liten unge til å besøke forskningstorg rundt omkring. Forskerne som deltar, går bokstavelig talt ut på torget for å møte vitebegjærlige barn og voksne. Det gir meg bilder på netthinnen av de greske filosofer som gikk rundt på torgene og snakket med folk.

Det er utrolig morsomt å oppleve forskere som formelig bobler over av entusiasme og lidenskap for fagene sine. Begeistringen er smittsom. Det oppstår magiske møter mellom forskere og nysgjerrige barn. Kanskje sås spiren til en fremtidig forskerkarriere.

Jeg har en drøm om at enda flere forskere tar sjansen på å utfordre sin komfortsone og bli med på leken under neste års forskningsdager. Det vil de garantert ikke angre på.

Jeg drømmer også om at vi kan ha forskningsdager hver eneste dag, året rundt. Og det er faktisk mulig å få til om bare flere forskere tok sjansen på å ta i bruk sosiale og digitale medier i sin forskningskommunikasjon.

Sosiale medier kan brukes til å skape digitale forskningstorg, som kan være åpent døgnet rundt, årets rundt.

Forskere flest er ennå ikke på sosiale medier. Ihvertfall ikke som fagpersoner. Det skyldes heldigvis ikke mangel på lyst og nysgjerrighet til å utforske sosiale medier. I en artikkel Dagens Næringsliv identifiserer jeg fire barriere som må forseres (Fire sosiale kunnskapsbarriere).

Det viktigste vil være å gi forskerne profesjonell starthjelp til å ta i bruk sosiale medier i sin forskningskommunikasjon.

Om Audun Farbrot

Audun Farbrot er fagbokforfatter, foredragsholder, foreleser og rådgiver i forskningskommunikasjon. Farbrot er utdannet siviløkonom fra Handelshøyskolen BI, 1990, med spesialisering i organisasjon og ledelse. Han har bakgrunn som næringslivsjournalist fra Økonomisk Rapport, Aftenposten og Dine Penger.
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt, Debatt, Forskningsdagene, Forskningskommunikasjon, forskningstorg, Forskningstorget i Oslo, Sosiale medier og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

1 svar til Forskere lager fest for folk flest

  1. Tilbaketråkk: Når Dagsnytt 18 tar kontakt | Forskningskommunikasjon

Legg igjen en kommentar