Møter du andre med velvilje? Gull verdt i samarbeid

Velvilje er en magisk nøkkel til få det beste ut av samarbeid. Hvordan kan du vise velvilje i praktisk handling? Jeg deler 12 tanker om hva du kan gjøre for å bygge velviljebasert tillit.

Møter du andre med velvilje?: Velviljebasert tillit gir bedre samarbeid og økt innovasjon, viser studie. Hvordan kan du demonstrere velvilje i praksis? Illustrasjonsbilde: DocuSign on Unsplash.

Det Norske Akademis ordbok forklarer begrepet velvilje med vennlig imøtekommenhet og godvilje. Det handler også om å ville andre vel. Har det noe på en arbeidsplass å gjøre? Ja, ikke så rent lite, viser forskning.

Velvilje utgjør, sammen med kompetanse og integritet, en sentral dimensjon i å skape tillit i møte og samarbeid med andre mennesker.

Tillit er helt avgjørende for åpen kunnskapsutveksling, utvikling av gode relasjoner og godt og effektivt samarbeid om å løse problemer og utfordringer.

Les også: 12 strategier for å skape tillit i samarbeid

Størst blant de tre

Størst blant de tre; kompetanse, integritet og velvilje, er velvilje, indikerer en studie professor Anne Haugen Gausdal ved Kristiania og forsker 1 Helge Svare ved OsloMet har gjort i fem norske innovasjonsnettverk med til sammen 375 bedrifter.

Skal det i det hele tatt bli noe samarbeid, må vi ha kompetanse på plass og vi må kunne stole på hverandre (integritet). Men, det er først når vi har på plass den tredje tillitsdimensjonen, velvilje, at samarbeidet virkelig begynner å svinge. «Velviljebasert tillit bidrar til mer vellykket nettverkssamarbeid generelt og innovasjon spesielt», konkluderer Gausdal og Svare.

Kort fortalt: Velvilje er en magisk nøkkel til få det beste ut av samarbeid.

Les også: Tillit må til skal mer forskning bli tatt i bruk i samfunnet

Bygge tillitskapital

Velvilje er altså ikke så mykt som det kan høres ut som. Det kan hjelpe deg til å lykkes bedre i å skape resultater sammen med andre. Velvilje er altså hard valuta.

Hvordan kan du i handling vise at du vil andre vel? Du kan hverken snakke eller bløffe deg til velvilje som tillitskapital.

Det er gjennom vedvarende, konsistent handling over tid du bygger deg ry for å være en som vil andre vel.

12 tanker om velvilje i praksis

Jeg drister meg til å dele 12 tanker om hvordan du i praksis kan møte andre med velvilje.

  1. Møte andre med smil, vennlighet og åpent blikk. Et autentisk smil og åpen positur er en god start på enhver relasjon. Det gjelder i alle situasjoner der du møter andre.
  2. Åpenhet for andres tanker og ideer. Åpenhet er et personlighetstrekk som kjennetegner både kreative personer og effektive ledere. Det er også en sentral ferdighet i prosesser som handler om problemløsing og nyskaping.
  3. Lytte aktivt og oppmerksomt på andre. Vise gjennom ord og handling at du verdsetter andres bidrag i samtaler og møter selv om du ikke nødvendigvis er enig i alt som sies.
  4. Løfte frem og kreditere andres tanker og ideer. Fremsnakk andres ideer og innspill når du synes det er grunn til det. Ikke la terskelen bli for høy for å bygge videre på hva andre sier i diskusjonen.
  5. Ta andre på fersken i å gjøre en god ting, og si fra om det. Verdien av ros er trolig undervurdert i mange organisasjoner. Små ord kan utløse store, positive effekter. Del ære med og fremsnakk de som har bidratt til små og større gjennombrudd underveis.
  6. Vær varsom med å drepe andres ideer, også om du synes de er skikkelig dårlige. Kanskje er det likevel noe i det som sies som vi kan bygge videre på.
  7. Vær takknemlig for tilbakemeldinger, også når de er kritiske. Vær nysgjerrig på hva som ligger bak tilbakemeldingen fremfor å gå inn i forsvarsposisjon. Be om eksempler og forslag til hva som kan gjøres bedre.
  8. Spør andre om råd/hjelp når du trenger det. Vi kan alle trenge hjelp fra tid til annen. Ved å spørre om råd, bidrar du samtidig til at den andre føler seg verdsatt for sin kunnskap, kompetanse og erfaringer. Det er også et fruktbart utgangspunkt for gjensidig kunnskapsutveksling.
  9. Vær nysgjerrig på og bry deg om hvordan andre har det. Spør om hvordan de har det, hva som opptar dem nå, hvilke utfordringer de har, og lytt til og vis at du bryr deg om hva de sier.
  10. Behandle andre med respekt og høflighet, uansett! Sarkasmer, ironi, psykisk mobbing, negativ humor (på bekostning av andre) og nedsettende kommentarer har ingenting plass i samarbeid.
  11. Stå opp for andre som utsettes for negativ kommunikasjon, også de som ikke er tilstede.
  12. Se feil som mulighet for læring. Ikke alt vil gå på skinner i samarbeid. Det vil også skje feil og oppstå uforutsette problemer. Se feil som en mulighet for læring fremfor å jakte på syndebukker. Vær løsningsorienter fremfor problemfokusert som grunninnstilling.

Bruk gjerne dette som en sjekkliste for å vurdere i hvilken grad du møter andre med velvilje. Kanskje får du også inspirasjon til å se hva du kan gjøre for å lykkes enda bedre i samarbeid med andre.

Og du, jeg hører gjerne fra deg, om du har forslag til andre måter vi kan vise velvilje i møte med andre mennesker.

Referanser:

Svare, H., Gausdal, A.H., and Möllering, G. (2019) The function of ability, benevolence, and integrity based trust in innovation networks. Industry and Innovation 27 (6) 585–604 https://doi.org/10.1080/13662716.2019.1632695.

Gausdal, A.H, og Svare, H. (2021): Tillit basert på velvilje gir økt innovasjon. Kunnskap Kristiania, 17. august 2021.

Om Audun Farbrot

Audun Farbrot er fagbokforfatter, foredragsholder, foreleser og rådgiver i forskningskommunikasjon. Farbrot er utdannet siviløkonom fra Handelshøyskolen BI, 1990, med spesialisering i organisasjon og ledelse. Han har bakgrunn som næringslivsjournalist fra Økonomisk Rapport, Aftenposten og Dine Penger.
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt, Innovasjon, Kunnskapsutveksling, Samarbeid, samfunnsforbedringer, Samskaping, tillit og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

1 svar til Møter du andre med velvilje? Gull verdt i samarbeid

  1. Tilbaketråkk: Forskere kan bruke sine mini-biografier til å vinne tillit blant folk | Forskningskommunikasjon

Legg igjen en kommentar