Hvem er du på Twitter?

Våg å by litt på deg selv. Også om du ønsker å fremstå som faglig og profesjonell på Twitter. Hvem skulle ha trodd at dette bildet er lagt ut av sjeføkonomen i Verdensbanken?

Sjeføkonom med sans for sjakk. Faksimile fra Twitterprofilen til professor Kaushik Basu.

Sjeføkonom med sans for sjakk. Faksimile fra Twitterprofilen til professor Kaushik Basu.

“Jeg kommer ikke til å vise bilder av bikkja, turbilder eller hva jeg skal spise til middag. Jeg ønsker å fremstå som faglig og profesjonell. Jeg ønsker å bruke Twitter til å dele kunnskap”.

Uttalelsen kommer fra en forsker som nylig har tatt spranget ut på Twitter. Han har frivillig meldt seg på et Twitter-kurs som jeg arrangerer for forskere.

Forskning er tema for mange av samtalene i sosiale medier. Med eller uten forskere som deltagere i dialogen. Fortsatt er det relativt få forskere som bruker Twitter til å kommunisere forskning og faglig innsikt.

Heldigvis opplever jeg at stadig flere forskere har lyst til å prøve ut Twitter i sin forskningskommunikasjon. Lyst og nysgjerrighet er den beste motivasjon for å lykkes i sosiale medier. Det er gjennom å gjøre du finner ut om det kan ha noe for seg å bruke tid på Twitter (Les 7 grunner til at jeg like Twitter).

“Hvilken identitet skal jeg ha?” er et tema som nesten alltid dukker opp i en eller annen form når jeg holder Twitter-kurs for forskere.

Ta sjansen på å by litt på deg selv. Selv om du ønsker å fremstå med en faglig og profesjonell identitet. Du er fullt mulig å være faglig med en personlig touch. Det betyr blant annet at du deltar i samtalen med din egen “stemme”, ikke språket du bruker i forskningsartiklene dine. Ta sjansen på å lufte dine egne tanker og meninger, ikke bare hva forskning viser.

Det er mange ulike måter å by på seg selv uten at du med det trenger å være privat (10 tips som gjør deg mer interessant). Ta sjansen på å vise at du ikke bare er forsker, men også menneske, som har lyst til å delta i samtalen om dine forskningstemaer.

Det betyr ikke at du trenger å legge ut turbilder eller bilder av bikkja? Men hva om bildet forteller litt om hvordan du fikk ideen til en ny forskningsstudie? Eller viser glimt fra feltarbeidet ditt? Eller viser noe av det som inspirerer deg?

Ta en kikk på illustrasjonsbildet ovenfor. Bildet er lagt ut på Twitterprofilen til Kaushik Basu søndag 9. november 2014 etter det første partiet i VM-lampen mellom Magnus Carlsen og Visjy Anand i Sotsji.

Basu er sjeføkonom i verdensbanken og professor i økonomi ved anerkjente Cornell University i USA. Blir han oppfattet som mindre fagperson av den grunn?

Som forsker velger du selv din identitet på Twitter. Men kanskje er det morsommere å snakke om faget ditt om du kan gjøre det som et helt menneske?

Reklame

Om Audun Farbrot

Audun Farbrot er fagbokforfatter, foredragsholder, foreleser og rådgiver i forskningskommunikasjon. Farbrot er utdannet siviløkonom fra Handelshøyskolen BI, 1990, med spesialisering i organisasjon og ledelse. Han har bakgrunn som næringslivsjournalist fra Økonomisk Rapport, Aftenposten og Dine Penger.
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt, Foredrag, Forskerstøtte, Forskningskommunikasjon, Sosiale medier, Tips, Twitter og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s