Kunsten å skrive for fagblogg

Å skrive for blogg er noe annet enn å skrive rapporter og jobbtekster. Her er ni råd om hvordan du kan skrive for en fagblogg.

Kunsten å skrive for fagblogg_faksimile fra DN 06.11.2018

Å skrive for blogg er en egen skrivesjanger. Her får du ni råd om hvordan du kan utvikle din personlige bloggstemme (faksimile fra Dagens Næringsliv 6. november 2018).

Med inspirasjon fra sentralbanken i England (lenke til Bank of Englands fagblogg Bank Underground) lanserte Norges Bank tidligere i år sin egen fagblogg der ansatte jevnlig skriver om aktuelle temaer innenfor sentralbankens fagområder. Norges Bank gjør det klart at innleggene uttrykker forfatternes syn, og kan ikke nødvendigvis tillegges Norges Bank.

Bloggen har fått navnet Bankplassen (lenke til bloggen), og er oppkalt etter plassen som ligger utenfor hovedinngangen til Norges Bank.

Sentralbanksjef Øystein Olsen innviet bloggen 18. april 2018 med følgende programerklæring: «Bankplassen blogg» er ment å gi assosiasjoner til en åpen plass der meninger og synspunkter utveksles fritt.

Blogg som en åpen plass

På vei over den vakre Bankplassen til Norges Bank rusler jeg forbi en klasse med skolebarn som spiser medbrakt niste, kontoransatte på vei til en tradisjonslunsj på Engebret, ungdom tatt av skjermen, turister fra ulike nasjonaliteter og også noen pensjonister.

Jeg er invitert til Norges Bank for å forelese på en faglunsj om «Kunsten å skrive for fagblogg».

Jeg har sansen for sammenligningen mellom en fagblogg og en åpen plass for alle typer samfunnsinteresserte mennesker. Jeg synes også det er prisverdig at Norges Bank ønsker å bruke bloggen til fri utveksling av meninger og synspunkter.

For å leve opp til ambisjonene, må de ansatte i Norges Bank ikke bare skrive forståelig, de må også evne å gjøre kunnskap relevant og interessant for leserne. Skal du få til meningsutveksling, må du også være nysgjerrige på hva leserne mener.

Ni råd om å skrive for blogg

Å skrive for blogg er noe annet enn å skrive rapporter og fagartikler. Ønsker du å nå frem til folk utenfor eget fagområde, må du også gjøre noe med språket du bruker. Her er ni råd om å skrive for blogg som jeg delte med de ansatte i Norges Bank:

 1. Senk skuldrene. Finn din uformelle stil. Ta av deg dress- og kjolespråket ditt, og finn frem til kosedresspråket ditt – din personlige stemme. Du skal ikke imponere forskere og eksperter, du skal engasjere og interessere lesere.
 2. Hva er historien din (tanken, ideen eller hovedbudskapet)? Hva er det som gjør dette interessant og relevant for leseren? Du må ha noe nytt og/eller nyttig å bringe til torgs. Gå ut på Bankplassen og test ideen for noen av de du møter. Kunne de tenke seg å lese om dette?
 3. Skriv for leserne. Bruk et enkelt og forståelig språk. Forsøk å unngå å bruke spesielle faguttrykk og annet stammespråk. Når du bruker faguttrykk, må du forklare dem slik at drømmeleseren din forstår deg. Unngå bruk av forkortelser. Ikke vær redd for å la ditt engasjement og lidenskap for faget skinne gjennom teksten.
 4. Skriv som du snakker. Forsøk å skrive som når du snakker med folk utenfor ekspertområdet ditt. En muntlig, uformell skrivestil hjelper deg til å gå fra fagspråk til menneskespråk. Når du har skrevet et utkast til blogginnlegg, kan du forsøke å lese det høyt for deg selv. Ta gjerne lydopptak og hør på opptaket. Hvordan synes du det fungerer? Går det an å skrive det enda enklere og mer forståelig uten at det går på bekostning av viktige nyanser?
 5. Start med det mest interessante. Du skal være djevelsk god til å skrive kort for å få folk til å lese langt. Gode overskrifter har alltid vært viktige, på nettet er det avgjørende for å vinne lesernes oppmerksomhet.
 6. Bruk gjerne «jeg» som fortellerstemme i stedet for upersonlige «man», «en» eller «vi». Det gjør teksten mer levende og engasjerende. Bruk også et aktivt språk som forteller hvem som har gjort eller mener noe.
 7. Ikke vær redd for å skrive deg selv inn i historien. Bruk gjerne eksempler og episoder du selv har opplevd som kan illustrere innlegget ditt. Bruk gjerne et billedlig språk.
 8. Ta sjansen på å legge ut «tanker underveis» i form av litt røffe råtekster. Inviter leserne til å komme med sine kommentarer og synspunkter. Det vil kunne gi deg innspill du kan bruke når du skal foredle teksten videre. Hvis teksten fremstår som alt for velpolert når du legger den ut, skal det litt mer til for at leseren bidrar med sine synspunkter og kommentarer.
 9. Snakk med leserne gjennom teksten. Tenk deg at bloggen din skal være en invitasjon til dialog med leserne dine. Da må du være nysgjerrig på leserne dine og tenker over hva de kan bidra med. Du må også å lese og tenke over hva de skriver og svare dem (Les også: Skriv som du snakker).

Referanser:

Farbrot, Audun (2015): Sosiale medier for forskere, kommunikasjonsrådgivere og fageksperter. Cappelen Damm Akademisk.

Dette blogginnlegget er publisert som kronikk i Dagens Næringsliv 6. november 2018. Artikkelen er en foredlet versjon av et tidligere blogginnlegg: Om å skrive fagblogg.

Reklame

Om Audun Farbrot

Audun Farbrot er fagbokforfatter, foredragsholder, foreleser og rådgiver i forskningskommunikasjon. Farbrot er utdannet siviløkonom fra Handelshøyskolen BI, 1990, med spesialisering i organisasjon og ledelse. Han har bakgrunn som næringslivsjournalist fra Økonomisk Rapport, Aftenposten og Dine Penger.
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt, Blogg, forskningsformidling, Forskningskommunikasjon, Influenser, Kommunikasjon, skrivekurs, Skriveråd, språk, Tekst og merket med , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til Kunsten å skrive for fagblogg

 1. Tilbaketråkk: Kunsten å skrive for Twitter | Forskningskommunikasjon

 2. Tilbaketråkk: Slipp kunnskapen løs i 2019! Med inspirasjon fra lesernes favoritter. | Forskningskommunikasjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s