Potente overskrifter

I begynnelsen var ordet. De første ordene som møter leseren, er gjerne ordene i overskriften. Hvorfor er ikke flere opptatt av å lage titler som fanger interessen til leseren?

Noen overskrifter har makt til å fange leserens interesse og oppmerksomhet.

Noen overskrifter har makt til å fange leserens interesse og oppmerksomhet.

Er det spekulativt å bruke potens i en overskrift? Det kan det selvfølgelig være. Det er tilfelle når du lover mer enn du holder. Hvis teksten lever opp til overskriften, synes jeg det er helt i orden å bruke ord som leseren tenner på. Det er du som avgjør om jeg har lykkes med det.

Noe av det morsomste jeg gjør, er å holde praktiske skrivekurs for forskere og andre kunnskapsarbeidere. Alle som deltar, må på forhånd sende inn en tekst som det skal jobbes med i kurset. Skal du bli bedre til å skrive, må du faktisk skrive. Det finnes ingen snarveier.

Uten tittel

Noe som forundrer meg, er at ikke så rent få sender meg tekster som ikke har overskrift i det hele tatt. Andre tekster er utstyrt med utrolig lange overskrifter. Alt for mange tekster lider av fryktelig kjedelige overskrifter. Ofte mangler overskriften et klart budskap og en tydelig retning.

Selv den beste tanke og idé risikerer å (for)bli din hemmelighet hvis du gjemmer den bak en kjedelig overskrift og inngang til artikkelen.

Jeg ønsker meg overskrifter som kan pirre nysgjerrigheten min, og gi meg lyst til å lese videre.

Leker seg til nye overskrifter

Det er lite som gleder meg mer enn å se skribenten la seg gripe av inspirasjon til å leke med forslag til nye titler som kan vekke interessen hos leseren. De nye overskriftene blir alltid bedre enn utgangspunktet.

Samme budskap kan presenteres med et utall ulike overskrifter, og med ulike effekter på lesertall. Noen overskrifter er mer potente enn andre, de har kraften i seg til å vinne kampen om oppmerksomhet hos travle lesere som bombarderes av utall budskap hver eneste dag.

Jeg har sammen med kollega og professor Linda Lai ved Handelshøyskolen BI gjennomført eksperimenter for å se hvilke overskrifter som får deg til å klikke på artikkellenker på Twitter og i annonser på Finn.no.

Overskrifter utformet som spørsmål oppnådde mer enn 2,5 ganger så mange klikk i gjennomsnitt som beskrivende overskrifter (Les: Hva får deg til å klikke?). Særlig kraft har spørsmålsoverskriften om den inneholder en referanse til leseren, – f. eks. du, deg eller din.

Oppskrift på gode overskrifter?

Hvis alle bruker spørsmål i overskrifter, vil de antakelig miste mye av sin kraft. Jeg og Linda identifiserte flere andre effektive strategier for overskrifter: Punktlister (5 råd for…), spådommer/prediksjoner, varsler om fare, løsninger (slik…), hemmeligheter, konspirasjoner, uventede vrier, provokasjoner, myteknusing og uimotståelige tilbud.

På nettet florerer det av oppskrifter på hvordan du kan skrive effektive overskrifter.

Kunsten å tenne leseren

Du kan naturligvis hente inspirasjon fra suksessoppskrifter. Se også etter de gode overskriftene, og tenk over hva det er som gjør at de vekker interessen din.

Skal du lykkes, må du skille deg ut. Først og fremst med godt innhold. Godt innhold er dessverre ikke alltid nok.

Det gode innhold trenger hjelp av en potent overskrift, en overskrift med makt til å fange leserens interesse og oppmerksomhet.

Det er ikke bare et håndverk, men også en kunst!

Hva er en god overskrift for deg? Send meg gjerne dine favoritter.

Reklame

Om Audun Farbrot

Audun Farbrot er fagbokforfatter, foredragsholder, foreleser og rådgiver i forskningskommunikasjon. Farbrot er utdannet siviløkonom fra Handelshøyskolen BI, 1990, med spesialisering i organisasjon og ledelse. Han har bakgrunn som næringslivsjournalist fra Økonomisk Rapport, Aftenposten og Dine Penger.
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt, Kommunikasjon, Skriveråd, Tips og merket med , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

1 svar til Potente overskrifter

  1. Tilbaketråkk: Hvilke overskrifter irriterer deg mest? | Forskningskommunikasjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s