Ti klikkvinnere

2014 er snart historie. Det er tid for årsoppgjør. Her er de ti mest leste sakene på bloggen i år.

Farbrot, Audun_Nydalen Bryggeri og spiseri_16. juli 2014 (Foto - Torbjørn Brovold)

Inntar en kopp kaffe mens jeg gjør unna årsoppgjør for bloggen min.

Noen bloggposter blir mer lest enn andre, uten at jeg alltid helt forstår hvorfor. Andre artikler får færre lesere enn jeg synes de fortjener.

Det gir en kjærkommen mulighet til å tenke over hva som kunne ha vært gjort annerledes. Flest mulig klikk er ikke noe mål i seg selv, men en nødvendig forutsetning for å få flest mulig til å lese om det du brenner for. Mange klikk er et mål på at du har lykkes med å vinne oppmerksomheten til travle lesere.

Her er mine 10 fremste klikkvinnere i 2014 (rangert etter antall unike besøk). Les artikkelen ved å klikke på overskriften:

  1. Fem Powerpoint-feller

Svært mange foredragsholdere, både forskere og andre, bruker PowerPoint eller andre presentasjonsverktøy. Heldigvis finnes det eksempler på vellykket bruk av PowerPoint. Presentasjonsverktøyet kan brukes bevisst for å støtte opp under og forsterke budskapet. Dessverre er det langt vanligere å oppleve bevisstløs bruk av PowerPoint. Her har jeg identifisert fem utbredte feller du helst bør styre unna.

  1. 10 tips som gjør deg interessant

Høres ut som tittelen på en selvhjelpsbok kjøpt i avgangshallen på Gardermoen. Men dette er en sjekkliste som faktisk hjelper deg til å bli (enda) mer interessant. Prøv selv!

  1. Prøv deg uten Powerpoint

Hvorfor i all verden skal du bruke PowerPoint om du har en god historie som du er flink til å fortelle?

  1. Skriv! Gjerne kort(ere) enn kronikk!

Forskere er glad i å skrive langt, uten at det nødvendigvis betyr bedre innhold. Effektiv kommunikasjon handler ikke om å skrive lengst mulig. Et godt formulert replikk eller et debattinnlegg kan gi deg vel så mye gjennomslag som en kronikk.

  1. Sju grunner til at jeg liker Twitter

På tross av et format begrenset til 140 tegn, finnes det tallrike måter å bruke Twitter på. Her presenterer jeg sju grunner til at jeg liker Twitter.

  1. Ti spørsmål som hjelper deg til å bli lest

Jeg holder jevnlig skrivekurs for forskere og andre kunnskapsarbeidere, og jobber som skrivelos (writing coach) i det daglige. I år har jeg utviklet en sjekkliste for deg som ønsker å bli lest.

  1. Klarer du å si det på 140 tegn?

“Jeg skrev dette brevet lenger bare fordi jeg ikke hadde (fri)tid til å skrive det kortere”, skrev vitenskapsmannen Blaise Pascal i sine Lettres Provinciales fra 1656. Den som behersker kunsten å si det på 140 tegn, har makt til å få folk til å lese langt eller høre lenge på deg. Det er jo ikke dårlig.

  1. Hvordan få folk til å lese e-posten din?

Vi sender e-post i øst og vest for å få andre til å gjøre noe. Det er ikke all epost som blir lest eller som utløser handling. Hvordan øke sannsynligheten for å bli lest? Og viktigere, hvordan kan du påvirke mottageren til å gjøre det du vil at hun (eller han) skal gjøre?

  1. Tommel opp!

Har du tatt noen i å gjøre en god jobb i dag? Og sagt det! Små ord kan få store ting til å skje.

  1. Redd for å tabbe deg ut i sosiale medier?

Sosiale medier er faktisk ikke så farlig som enkelte forskere later til å tro. Her får du to enkle regler som hjelper deg til å unngå å havne i trøbbel.

Det er kanskje verdt å merke seg at fire av ti av klikkvinnerne er skrevet som punktlister. Tre av overskriftene er formulert som spørsmål (Les: Hva får deg til å klikke?).

Hva tror du kan være årsaken til at det nettopp er disse ti artiklene som fikk flest lesere i 2014?

Reklame

Om Audun Farbrot

Audun Farbrot er fagbokforfatter, foredragsholder, foreleser og rådgiver i forskningskommunikasjon. Farbrot er utdannet siviløkonom fra Handelshøyskolen BI, 1990, med spesialisering i organisasjon og ledelse. Han har bakgrunn som næringslivsjournalist fra Økonomisk Rapport, Aftenposten og Dine Penger.
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt, Forskningskommunikasjon, Kommunikasjon, Skriveråd, Sosiale medier, Tips, Twitter og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s