Prøv deg uten Powerpoint

Ta sjansen på å holde din neste presentasjon uten å bruke presentasjonsverktøy.

Her er jeg i manesjen, - med Powerpoint(!), på NTNU i Trondheim.

Her er jeg i manesjen, – med Powerpoint(!), på NTNU i Trondheim.

Høsten 1989 var jeg utvekslingsstudent ved den franske handelshøyskolen ESCP Europe i Paris. Jeg hadde ikke vært der mange dagene før jeg ble valgt ut til å holde et foredrag for klassen min. På fransk. Au secours! – hjelp! På spørsmål om jeg kunne vente med foredraget til jeg følte meg litt varmere i trøya, svarte professoren kort: Har De tenkt til å følge mitt kurs?

Følte jeg trengte sikkerhetsnett, og bestemte meg for å bruke datidens moderne presentasjonsverktøy, – overhead-prosjektoren. Jeg jobbet med presentasjonen og plansjene gjennom hele den parisiske natten.

Mens sommerfuglene fløy spinnvilt rundt i indre organer, gjorde jeg mitt beste for å utstråle selvtillit da jeg la på den gjennomarbeide åpningsplansjen. Det var bare det at transparentene mine ikke var transparente. Alt ble bare “grøt” på lerretet. Ingen retrettmulighet, – ikke en gang en lem i gulvet åpnet seg.

“Ok, Audun, her har du en utfordring. Når du ikke kan bruke overhodet, ser det ut til at du må bruke ditt eget hode”.

Jeg overlevde. Også uten sikkerhetsnett. Mine nye franske klassekamerater viste en nysgjerrig interesse for nykommeren i klasserommet. Og jeg fikk gode spørsmål relatert til temaet jeg presenterte. Og jeg fikk noen å drikke kaffe sammen med i neste pause.

På BI jobber jeg blant annet med å utvikle møteplasser mellom forskere og ledere i næringsliv og offentlig sektor. Hovedoppgaven min er å få forskere til å dele sin kunnskap med praktikere på et språk praktikere forstår. Forskningskommunikasjon handler nettopp om å gjøre forskning og faglig innsikt tilgjengelig, relevant og interessant for utvalgte målgrupper.

Jeg tar som oftest en prat med forskeren etter at han (eller hun) har vært i manesjen. Her forteller jeg om hva jeg synes fungerte bra. Jeg gir også konkrete råd om hva han kan gjøre annerledes (bedre) neste gang? Ikke rent sjelden handler slike tilbakemeldinger også om bruk av presentasjonsverktøy, enten det er Powerpoint mer trendy Prezi eller andre verktøy. Ikke rent sjelden har forskeren forberedt alt for mange lysark eller overdynget lysarkene med tekst og vitenskapelige referanser. Her kan du lese om fem utbredte Powerpoint-feller.

I det siste har jeg oftere utfordret foredragsholdere til å ta sjansen på å holde neste foredrag uten å bruke presentasjonsverktøy. Det gjelder særlig de som trives i manesjen, som er trygge i foreleserrollen, og som behersker kunsten å fortelle historier om sin forskning og sitt fag.

Et foredrag er nemlig ikke avhengig av presentasjonsverktøy (som for eksempel Powerpoint).

Mange av de beste foredragsholderne bruker ikke presentasjonsverktøy. Et godt budskap som er godt fortalt, står trygt på egne ben, uten støtte fra hjelpemidler. Du kan godt vurdere å ta sjansen på å gå ut i manesjen uten sikkerhetsline (i form av en presentasjon).

Den gode formidler vil kunne trollbinde og bevege sitt publikum med fortellingens kraft. Han (eller hun) er trygg på seg selv, på sin sak, og er godt trent til å fortelle sin historie. Hun får betalt i form av publikums fulle og hele oppmerksomhet.

Prøv selv! Hvordan gikk det?

Reklame

Om Audun Farbrot

Audun Farbrot er fagbokforfatter, foredragsholder, foreleser og rådgiver i forskningskommunikasjon. Farbrot er utdannet siviløkonom fra Handelshøyskolen BI, 1990, med spesialisering i organisasjon og ledelse. Han har bakgrunn som næringslivsjournalist fra Økonomisk Rapport, Aftenposten og Dine Penger.
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt, Foredrag, Forskerstøtte, Forskningskommunikasjon, Tips og merket med , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

10 svar til Prøv deg uten Powerpoint

 1. AnneS sier:

  Jeg kan bare skrive under på at det er frigjørende å holde presentasjon uten PPT. I forrige uke lot vi alle PhD studentene snakke på seminar om prosjektet sitt uten PPT, men med tavle og kritt, og det fungerte glimrende. Du tvinges til å snakke enklere, og det gjør at flere tilhørere følger deg lenger.

 2. Tilbaketråkk: Mitt første år som blogger – en vareopptelling | Forskningskommunikasjon

 3. Tilbaketråkk: Ti klikkvinnere | Forskningskommunikasjon

 4. Tilbaketråkk: Gjør mer av det du synes er morsomt og ta sjansen på noe nytt | Forskningskommunikasjon

 5. Tilbaketråkk: Kunsten å holde foredrag | Forskningskommunikasjon

 6. Det er alt for lett å bruke Powerpoint som et manus eller dokumentasjon (som gjerne legges ved evt. referat), noe som ødelegger det Powerpoint er ment til å være; et verktøy som skal hjelpe mottaker å oppfatte, forstå og huske det som blir sagt. Jeg liker å bruke Powerpoint, men viser primært bilder eller illustrasjoner. Jeg liker også å slå av Powerpoint (mute), spesielt når jeg skal fortelle en historie. Intet slår en historie når du skal formidle et budskap. Da sitter folk som tente lys. Det å veksle mellom Powerpoint og mute, skaper variasjon og hjelper mottaker å konsentrere seg.

 7. Tilbaketråkk: To år som blogger | Forskningskommunikasjon

 8. Tilbaketråkk: Klikkvinnere i 2015 | Forskningskommunikasjon

 9. Tilbaketråkk: Gamle tekster om igjen | Forskningskommunikasjon

 10. Tilbaketråkk: Rekordbesøk på bloggen i 2017 – hva er din favoritt? | Forskningskommunikasjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s