Trenger vi en ny type forskere?

Vi trenger ikke en ny type forsker. Men vi trenger forskere som har lyst til å slippe kunnskapen løs fra vitenskapelige tidsskrifter. Med engasjement og lidenskap.

Slipp kunnskapen løs! Med engasjement og lidenskap. Suksessfaktor i kommunikasjon.

Slipp kunnskapen løs! Med engasjement og lidenskap. Suksessfaktor i kommunikasjon.

Jeg hadde snakket i nærmere halvannen time hvordan du kan lykkes med å kommunisere resultatene av din forskning, dele fagkunnskap og delta aktivt i samfunnsdebatten både i tradisjonelle og digitale kanaler.

Åstedet var idylliske Holmsbu. Jeg stod foran et femtitalls forskere i en internasjonal kunnskapsorganisasjon som bidro aktivt med gode, engasjerte spørsmål.

Siste spørsmål kommer fra en forsker med asiatisk opprinnelse. Høflig spør han om han kan få oppsummere forelesningen. Han vil forsikre seg om at han har fått med seg budskapet.

«Er det slik at vi trenger en ny type forskere? Forskere må trives med å kommunisere sin forskning i mange kanaler. De kan ikke bare sitte inne på sine kontorer og forske».

Ja, svarte jeg, så alt for kjapt, – vi trenger type forskere som synes det er moro å dele kunnskapen sin.

I ettertankens klarere lys, svarer jeg nå nei. Vi trenger ikke nødvendigvis en ny type forskere.

Men vi trenger forskere som har lyst til å dele kunnskapen sin med dem som kan ta kunnskapen i bruk. Resultater av forskning må gjøres tilgjengelig slik at vi kan utvikle nye løsninger, nye produkter, nye tjenester og smartere måter å gjøre ting.

Vi trenger forskere som slipper kunnskapen sin løs fra de vitenskapelige tidsskriftene slik at den kan bidra til bedre beslutninger, bedre praksis og samfunnsmessig verdiskaping.

Det betyr ikke at alle skal trives med å sitte i godstolen hos Fredrik Skavlan eller trives i medienes rampelys. Det er ulike måter å kommunisere kunnskap på. Suksessfaktoren i god kommunikasjon er å by litt på seg selv.

Ta sjansen på å vise ditt engasjement og lidenskap for faget. Bruk det til å slippe kunnskapen løs fra de vitenskapelige tidsskriftene. Kanskje vil du med det kunne bidra til å løse noen av samfunnets store oppgaver og utfordringer.

Om Audun Farbrot

Audun Farbrot er fagbokforfatter, foredragsholder, foreleser og rådgiver i forskningskommunikasjon. Farbrot er utdannet siviløkonom fra Handelshøyskolen BI, 1990, med spesialisering i organisasjon og ledelse. Han har bakgrunn som næringslivsjournalist fra Økonomisk Rapport, Aftenposten og Dine Penger.
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt, Forskerstøtte, Forskningskommunikasjon, Kommunikasjon, Motivasjon og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar