Ti råd for å lykkes i sosiale medier

Har du lyst til å kommunisere forskning og fagkunnskap i sosiale medier? Her er ti råd som hjelper deg i gang.

Ta sjansen på å gå ut av komfortsonen din! Det gjør jeg her - på toppen av Steinsgardstinden i Trønsø. Slipp kunnskapen din løs i sosiale medier!

Ta sjansen på å gå ut av komfortsonen din! Det gjør jeg her – på toppen av Steinsgardstinden i Trønsø. Slipp kunnskapen din løs i sosiale medier!

Jeg får stadig vekk henvendelser fra forskere som har lyst til å finne ut om sosiale medier kan brukes til forskningskommunikasjon. De vil gjerne ha tips om hvordan de skal komme i gang. Så bra!, tenker jeg.

Egen lyst og nysgjerrighet er den beste motivasjon for å prøve ut nye kommunikasjonskanaler.

Forrige uke (20. mai 2015) var jeg invitert til Tromsø for å holde foredrag om forskningskommunikasjon i sosiale og digitale medier på Tekna-konferansen Forskningskommunikasjon 2015 (her kan du se presentasjonen jeg brukte).

Et kick!

Jeg ladet opp til konferansen med å gjøre noe jeg aldri har gjort før. Jeg sa ja til utfordringen om å bli med på topptur til Steinskardstinden på Kvaløya (817 moh). Det kan jo virke som den reneste galematias å ta skiene fatt for å gå opp på fjelltopper. På vei opp, i de bratteste partiene med helning opp mot 30 grader mellom stein og fjellhyller tenkte jeg, og her skal jeg ned igjen! På ski (randonnée) jeg som jeg aldri har prøvd før!

Wow! Litt av et kick! Opplevelsen lar seg ikke beskrive. Det blir garantert flere toppturer!

Ut av komfortsonen

Mye av jobben min handler om å utfordre forskere til å ta steget ut av komfortsonen, for eksempel med å ta i bruk sosiale medier i sin forskningskommunikasjon. Jeg har stor tro på å leve som jeg lærer. Det betyr at også jeg må utfordre komfortsonen, denne gangen med å ta min første topptur på ski.

Flytfølelsen fra nedfarten tok jeg med meg inn i manesjen på konferansen om forskningskommunikasjon.

Mine ti råd

Jeg liker å legge inn et bonusspor i presentasjonene mine. Denne gangen presenterte jeg ti råd får å lykkes i sosiale medier, som jeg gjerne deler også med deg:

  1. Sosiale medier er sosiale. Sosiale medier er ikke enda en kanal der du kan sende ut det samme budskapet ditt. Tenk dialog og deling.
  2. Vær nysgjerrig på andre. Lytt, lær og la deg inspirere av hva andre gjør. Det betyr at du må følge og like andre.
  3. By på deg selv. Det er fullt mulig å være profesjonell med en personlig touch og stemme uten å legge ut bilder av turer og bikkja di.
  4. Tør å skille deg ut. Få vil bry seg om du mener det samme som alle andre.
  5. Ha teft for timing. Hva er andre opptatt av i dag? Hva er de store snakkisene. Kan du tilføre noe?
  6. Vær interessant og/eller nyttig (for andre)!
  7. Det enkle er ofte det beste. Bruk et muntlig språk, ikke forskerspråket ditt.
  8. Delta i samtalen. Svar på spørsmål. Kommenter andres innlegg.
  9. Det er ikke så farlig som du (kanskje) tror. Tenk på at alt du skriver skal tåle dagslys og forsiden av Nordlys (eller en hvilken som helst annen mediekanal).
  10. Se hva som gir best effekt (Evaluering for læring).

Dette er en kort oppsummering fra seks års fartstid i ulike typer sosiale medier. Du har sikkert gjort deg dine egne erfaringer. Det vil jeg gjerne høre litt om.

Hva er dine beste råd for å få større utbytte av sosiale medier?

Om Audun Farbrot

Audun Farbrot er fagbokforfatter, foredragsholder, foreleser og rådgiver i forskningskommunikasjon. Farbrot er utdannet siviløkonom fra Handelshøyskolen BI, 1990, med spesialisering i organisasjon og ledelse. Han har bakgrunn som næringslivsjournalist fra Økonomisk Rapport, Aftenposten og Dine Penger.
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt, Forskningskommunikasjon, Kommunikasjon, Sosiale medier, Tips, Twitter og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

4 svar til Ti råd for å lykkes i sosiale medier

  1. Tilbaketråkk: Klikkvinnere i 2015 | Forskningskommunikasjon

  2. Hei, Audun, takk for flott, nyttig blogg med et levende språk. Håper Tromsø-fjellturen gav mersmak 🙂 Jeg følger deg fordi jeg vil bruke soMe til formidling og kom over din eminente delingskultur. Skrivelysten er nesten fysisk og jeg vil formidle i fht jobb, forskning, skoletema, men… også fra fritid. Jeg er nok klar over flere ting jeg ikke har på plass, bl.a at jeg nok «sauser sammen» mye f.t. men mens jeg leter etter stil og form, får det være samlet. Jeg promoterer heller ikke bloggen enda av samme grunn. Igrunn lurte jeg på hva du tenker om formidling underveis i phd-perioden? Jeg vil skrive for å bli vant til å skrive, finne skrivestil etc :). Phd-tema er sikkert smalt, men likevel… hvis du har tid, hva tenker du? 🙂 Forskningsformidling er viktig og jeg gleder meg til jeg finner formen og har mer kjøtt på beinet. Ha en flott helg etterhvert 🙂

    • Audun Farbrot sier:

      Hei, Vibeke. Takk for hyggelig og veldig inspirerende kommentar. Liker godt at du viser at du har flere sider enn fagpersonen. Skal du lykkes i sosiale medier, må du være villig til å by på deg selv. Hver enkelt av oss må finne frem til sin gyldne balanse mellå å være profesjonell og personlig. Selv tenker jeg at jeg med fordel kan bli mer personlig på denne bloggen. Jeg synes det er ypperlig at du blogger underveis i phd-løpet. Jeg tenker forskningskommunikasjon som en integrert dele av hele forskningsprosessen og ikke en isolert aktivitet etter forskningen er gjort (publisert). Stå på! 🙂 Si fra om turen skulle gå innom Oslo, så kan vi prates over en kaffe eller et lite glass vin. Ønsker deg en fortsatt god, innholdsrik helg!

  3. Takk for hyggelig og flott tilbakemelding. Det er alltid godt å ha dialog med mennesker som «lyser» entusiasme! Hadde vært hyggelig og interessant med en prat ved en anledning. Ha en flott søndag 🙂

Legg igjen en kommentar