Seks kjennetegn ved gode tekster

Den gode tekst er nøkkelen til godt innhold og effektiv kommunikasjon. Men hva er en god tekst? Her drister jeg meg til å forslå seks kjennetegn.

Den gode tekst_skrives med pasjon_illustrasjon

Dette er en stein jeg fant i Gorges de Verdon i Provence i Frankrike. Med litt godvilje kan de se ut som et hjerte. Gode tekster skrives med engasjement og lidenskap, de kommer fra hjertet.

«I begynnelsen var Ordet, og Ordet var hos Gud, og Ordet var Gud».

Slik åpner Johannesevangeliet. Sterkt, ikke sant?

Jeg er blitt utfordret til å holde en tale om den «Den gode tekst». Til det har jeg fått tildelt en tidsramme på seks minutter. Dét er en øvelse som må karakteriseres som ekstremsport. Det var likevel lett å si ja. Jeg har ganske visst en dragning i retning av å trives med krevende utfordringer.

Lett inspirert av ordene fra bibelen, vil jeg hevde:

«I begynnelsen er teksten, og teksten er nøkkelen til godt innhold, og teksten er det viktigste verktøyet du har til å skape god og effektiv kommunikasjon, enten den er skriftlig eller muntlig.

Gode tekster er dessverre sjelden vare. Alt for mange tekster er fargeløse, upersonlige, uforståelige og/eller dønn kjedelige. De blir ikke lest. Og det er jo dumt.

Derfor er det ikke underlig at Stein Mehren allerede i 1997 i et intervju med Aftenposten konstaterte at «Vår overproduksjon av kommunikasjon er tidens største forurensingsproblem». Situasjonen er dessverre ikke blitt bedre siden den gang.

Den gode tekst

Hva er en god tekst?

Det er ikke tilfeldig at jeg illustrerer denne teksten med et hjerte. Gode tekster skrives med engasjement og lidenskap.

Jeg drister meg til å foreslå seks kjennetegn ved virkelig gode tekster. Selv om jeg innledet med å referere til bibelen, ønsker jeg ikke å falle for fristelsen til å kalle det for Auduns seks bud for gode tekster.

Seks kjennetegn til inspirasjon

Jeg håper derimot at de seks kjennetegnene kan inspirere deg til å skrive bedre tekster.

 1. Forståelig og velskrevet. Gode tekster er godt skrevet og bruker ord og begreper som leseren forstår.
 2. Interessant og relevant for leseren. Gode tekster er skrevet for leseren, ikke for kollegaen på nabokontoret eller sjefen din-
 3. Original tanke eller idé. Hva kan du tilføre leseren? Hva er din historie til leseren? Har du noe nytt, nyttig og verdifullt å fortelle.
 4. Sterk åpning. Du må fange leseren i overskrift og inngang. Ellers har du allerede tapt kampen om leserens oppmerksomhet.
 5. Personlig stemme. Teksten lever i møtet med leseren. Den fremstår som autentisk.
 6. Berører og gjør noe med leseren! Sist, men likevel aller viktigst. Den gode tekst gjør noe med leseren din.

Gode tekster er først og fremst et resultat av individuell kreativitet, ikke teamarbeid. Men, ideer kan utvikles i team. Tekster blir bedre om du er åpen for kommentarer fra andre gjennom skrivearbeidet.

Skrivetrening hjelper

Jeg har samtidig med meg en god nyhet til dere. Selv om talent ganske visst er ulikt fordelt, kan vi alle bli flinkere til å skrive om vi trener på det.

Her er fire effektive øvelser som hjelper deg til å skrive bedre:

 1. Skriv!
 2. Be om tilbakemeldinger som du hører på. Det betyr ikke nødvendigvis at du skal ta dem til følge.
 3. Les mye, både skjønnlitteratur og fagtekster. Les og kommenter andres tekster.
 4. Gå tilbake til det første punktet.

Referanse:

Farbrot, Audun: «Den gode tekst». Manus til foredrag 21. november 2017 for avdeling for kommunikasjon og samfunnskontakt ved Handelshøyskolen BI.

Reklame

Om Audun Farbrot

Audun Farbrot er fagbokforfatter, foredragsholder, foreleser og rådgiver i forskningskommunikasjon. Farbrot er utdannet siviløkonom fra Handelshøyskolen BI, 1990, med spesialisering i organisasjon og ledelse. Han har bakgrunn som næringslivsjournalist fra Økonomisk Rapport, Aftenposten og Dine Penger.
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt, skrivekurs, Skriveråd, skriveverksted, språk, Tekst og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

4 svar til Seks kjennetegn ved gode tekster

 1. Tilbaketråkk: Rekordbesøk på bloggen i 2017 – hva er din favoritt? | Forskningskommunikasjon

 2. Tilbaketråkk: Gjør noe med leseren! | Forskningskommunikasjon

 3. Tilbaketråkk: 13 råd for IKKE å komme på trykk | Forskningskommunikasjon

 4. Tilbaketråkk: Kunsten å skrive pressemelding | Forskningskommunikasjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s