Tør du skrive klart og personlig?

Skal du skrive godt og effektivt, må du tørre å skrive klart og tydelig. Ikke alle gjør det. Her får du noen ord til motet.

Den første junidagen 2018 hørte jeg Åse Kleveland synge Mikaels Wiehes sterke vise «En song till modet» i en nydelig norske gjendikting. Teksten traff meg rett i hjertet.

Jeg tenker på at du må ha mot til å følge dine drømmer i livet. Du må ha mot til å si hva du mener. Du må ha mot om du skal lykkes med å skrive godt og effektivt. Mot til å finne din egen stil og stemme. Mot til å skrive klart og tydelig.

Åse kleveland (foto - torbjørn brovold)

Åse Kleveland synger Mikael Wiehes vakre vise «En song till modet» i Oslo Rådhus den første junidagen i 2018. Den treffer meg rett i hjertet. Jeg tenker at du trenger mot om du skal lykkes med å skrive godt og effektivt. Mot til å utvikle din egen stil og stemme. Mot til å skrive klart og tydelig (Foto: Torbjørn Brovold).

Så sterkt inntrykk gjorde Mikael Wiehes ord at da jeg ble invitert til nyttårsselskap for å markere inngangen til 2019 fikk jeg lyst til å dele budskapet i en kort liten tale i selskapet.

Men, jeg hadde en formidabel utfordring. Jeg kan ikke synge. Virkelig ikke. I stedet for å gjøre meg til sangstjerne, valgte karaokeprogrammet Singstar å gi meg karakteren «Tonedøv», til stor (skade)fryd og fornøyelse for min datter og andre som var vitne til hendelsen som gjorde at jeg la sangkarrieren på hylla. Selv ikke champagnerus kan få meg til å synge i offentlige sammenhenger.

Så jeg måtte gjendikte viseteksten slik at den reflekterer mitt eget språk, ordene som kan bli til setninger, avsnitt og tekst.

Skal du skrive godt og effektiv, må du tørre å skrive klart og tydelig. Det er det ikke alle som får til.

I min versjon av Mikael Wiehes «En song till modet» ble derfor sang til ord. Jeg fremførte «Noen ord til motet» etter at nyttårsfyrverkeriet var skutt opp mot himmelen. Min lille tale «Noen ord til motet» utløste fine samtaler, personlige historier og tankevekkende refleksjoner rundt bordet om verdien av mot i alle livets sammenhenger.

Her er teksten jeg fremførte, veldig sterkt inspirert av Mikael Wiehe:

Noen ord til motet

«Her er noen ord til motet

De er til de som tror på morgendagen

selv om natta er så lang.

Her er noen ord til motet,

noen små, enkle ord

Kanskje virker de meningsløse,

men jeg sier dem likevel.

 

Her er noen ord til motet

til latter, håp og glede,

til de som tror på kjærlighet

selv om hatet står så sterkt.

Til de som slår seg sammen

Til de som stiller krav

Til de som vet hvor vanskelig det er

Og likevel sier ja.

 

Her er noen ord til motet

Til de som våger å se

og ikke lar seg kneble

men sier som det er.

Til de som bygger broer,

Til de som slipper inn

til de som tror mennesker

kan gjøre det de drømmer om.

 

Her er noen ord til de

som nekter å gi opp

Til de som kjemper videre

Selv om livet kan være tungt.

Til de som våger å lengte

Etter noe de aldri har sett

Som ikke lar seg kue

Men holder på sin rett

 

Her er noen ord til motet

De er fra meg til deg

Noen små, enkle ord

Med det jeg helst vil si

Ta de gjerne til deg, og tenk over dem

og fortell dem videre

Så kan små ord spre seg over hele verden

Og utrette fine ting».

Lar du deg inspirere? Til å tørre å følge dine drømmer i livet? Til å tørre å skrive hva du mener uten å pakke det inn i tåketale?

Reklame

Om Audun Farbrot

Audun Farbrot er fagbokforfatter, foredragsholder, foreleser og rådgiver i forskningskommunikasjon. Farbrot er utdannet siviløkonom fra Handelshøyskolen BI, 1990, med spesialisering i organisasjon og ledelse. Han har bakgrunn som næringslivsjournalist fra Økonomisk Rapport, Aftenposten og Dine Penger.
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt, klarspråk, Kommunikasjon, skrivekurs, Skriveråd, skriveverksted, språk, Tekst, Tips og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s