Tre morsomme år på Kristiania

For tre år siden fikk jeg muligheten til å starte ut med blanke ark for å jobbe strategisk med forskningskommunikasjon og samfunnsendringer på Høyskolen Kristiania. Det har vært tre morsomme og lærerike år. Her er noe av det vi har fått til.

For tre år siden fikk jeg muligheten til å forme og utvikle Høyskolen Kristianias strategiske arbeid med forskningskommunikasjon og samfunnsendringer. Det har vært tre usedvanlig morsomme, meningsfulle, lærerike og utrolig inspirerende år. (Foto: Bettina Steen).

Noen ganger tenker jeg på at livet er som en bok som skal fylles med innhold.

Bokstav for bokstav. Ord for ord. Setning for setning. Avsnitt for avsnitt. Side for side. Kapittel for kapittel, som blir til, ja, boken om et levd liv.

Når jeg våkner opp om morgenen, tenker jeg at den nye dagen starter med blanke ark som skal fylles med innhold. Vi kan selv avgjøre om innholdet blir kjedelig eller også skikkelig interessant, meningsfullt og tidvis spennende. Noen aktiviteter er planlagte, andre ting blir til underveis. Livet handler også om å være åpen for, og gripe muligheter som byr seg.

For tre år siden fikk jeg muligheten til å starte ut med helt blanke ark på Høyskolen Kristiania for å jobbe systematisk og strategisk med forskningskommunikasjon og formidling for å skape positive samfunnsendringer. Det var en mulighet jeg ikke kunne si nei til.

Kunnskap for et bedre arbeidsliv

Jeg har ønsket å bidra til å skape en kultur for formidling og forskningskommunikasjon som omfatter alle faglige ved Kristiania, uavhengig av om de er stipendiat, høyskolelektor, førstelektor, dosent, førsteamanuensis eller professor. «God ytringskultur må bygges nedenfra, hver dag», heter det i undertittelen på Kierulf-utvalgets utredning om akademisk ytringsfrihet. Det samme gjelder om målet er å skape en god kultur for formidling og forskningskommunikasjon.

Min klare ambisjon har vært, sammen med forskere og undervisere på Kristiania, å utvikle forskningskommunikasjon og formidling til strategisk verktøy for å gjøre arbeidslivet og samfunnet bedre. Forskning får verdi for samfunnet først når den tas i bruk i praktiske anvendelser.

Ved å kombinere kunnskapen fra egen og andres forskning med erfaringsbasert kunnskap, kontekstforståelse og brukernes opplevelser, kan forskere og undervisere bidra til å gjøre arbeidsliv og samfunn litt bedre. Kort sagt: Kunnskap for et bedre arbeidsliv.

Jeg har valgt å si opp min stilling på Kristiania, og mønstrer av idet juli går over til august. Dermed avrundes et nytt kapittel i mitt yrkesliv. Det har vært tre usedvanlig morsomme, meningsfulle, lærerike og utrolig inspirerende år.

Les portrettintervju: Fagmannen i svart (Kommunikasjonsrådgiver Gro Matland Nevstad har skrevet et portrettintervju med meg om min tid på Kristiania).

Hva Kristiania har fått til

Jeg synes det er vemodig å takke av fra Kristiania, og kommer til å savne alle de flinke folka jeg har jobbet sammen med på en utdanningsinstitusjon i rivende utvikling.

Kristianias forskere, undervisere og administrative kolleger har gjort et formidabelt løft innen forskningskommunikasjon og samfunnsendringer i løpet av de tre siste årene. Sammen har vi fått til mye. Sammen har vi skapt synlige resultater. Jeg vil blant annet nevne følgende:

 • Kristiania har definert forskningskommunikasjon som en sentral del av sin strategi for å bli et arbeidslivsuniversitet (både i hovedstrategi og delstrategi for samarbeid med arbeidslivet). Forskningskommunikasjon skal være en integrert del av all forskning og faglig/kunstnerisk utviklingsarbeid. En strategisk forankring er en nødvendig, om enn ikke tilstrekkelig, forutsetning for å skape en positiv kultur for forskningskommunikasjon og samfunnsendringer.
 • Kristiania har etablert en avdeling for forskningskommunikasjon og innovasjon som jobber systematisk med forskningskommunikasjon i samarbeid med faglige i alle fire fakulteter (avdelinger) på Kristiania. Avdelingen har som sentral oppgave å utfordre, motivere og trene Kristianias daglige til å bli enda flinkere til å dele sin kunnskap med arbeidsliv og samfunn
 • Kristiania har utviklet Kunnskap Kristiania, et digitalt kunnskapsmagasin med nytt om forskning, fag, kunstnerisk utviklingsarbeid og aktuell samfunnsdebatt. Kunnskap Kristiania har publisert til sammen 568 artikler siden magasinet ble lansert 23. oktober 2019. Artiklene blir i økende grad funnet når folk søker (googler) etter kunnskap på nett.
 • Kristiania har utgitt fire magasinutgaver av Kunnskap Kristiania, både på papir og som E-magasin. Nyeste tilskudd er en temautgave om HR, ledelse og arbeidsliv (lenke til e-magasin) laget i samarbeid med Institutt for ledelse og organisasjon ved Kristiania. Tidligere i år lansert vi Fremtidsutgaven av Kunnskap Kristiania.
 • Kristiania har utviklet møteplasser der Kristianias faglige møter ledere og medarbeidere i arbeidslivet: Kristiania lederforum, Kristiania innovasjonsforum og Kristiania HR-forum.
 • Kristiania har utviklet  og lansert søkbare ekspertlister som gjør det mulig å finne frem til forskere og eksperter innen Kristianias forsknings- og ekspertområder.
 • Kristiania tok sammen med Universitetet i Agder, Universitetet i Stavanger og Universitetet i Sørøst-Norge initiativ til å etablere en nasjonal arena for UH-sektorens arbeid med innovasjon og samfunnsutvikling. Det resulterte i opprettelsen av UHR Innovasjon, en fellesstrategisk enhet i Universitets- og høgskolerådet. Kristiania var aktiv bidragsyter og prosjektleder for dette initiativet.
 • Kristiania har fått inn de første eksternfinansierte oppdragsforskningsprosjektene som et direkte resultat av systematisk arbeid med formidling og forskningskommunikasjon.
 • Kristiania har utviklet sin første handlingsplan for innovasjon og entreprenørskap som skal berede grunnen for å utvikle en kultur for innovasjon og entreprenørskap både for faglige og for studenter.
 • Avdeling for forskningskommunikasjon og innovasjon har i samarbeid med biblioteket tatt i bruk biblioteket som fysisk arena for forskningskommunikasjon både i Oslo og Bergen.
 • Avdeling for forskningskommunikasjon og innovasjon har i samarbeid med biblioteket utviklet Kristiania rapportserie som omfatter forskningsrapporter, utredninger og andre faglige arbeider som har publiseringskvalitet, men hvor det ikke er hensiktsmessig å formidle dette som tradisjonell poenggivende vitenskapelig publisering.

Ikke noe av dette hadde vært mulig uten de mange engasjerte og dyktige kollegene jeg har jobbet sammen med på Kristiania.

Jeg har lyst til å takke hver og en av mine kolleger på Kristiania for et utrolig hyggelig og veldig inspirerende samarbeid. Hold fram som du stevner.

Nå venter nye kapitler i livet. I august og september vil jeg være forfatter på heltid. Målet er å skrive ferdig et første manusutkast til hvordan du kan planlegge for at forskningen din kan finne vei til praktiske anvendelser. Så får vi se hva som skjer. Jeg vil fortsette å følge mine drømmer. Jeg vil fortsatt gjøre mitt beste for å bidra til å gjøre verden (litt) bedre.

Reklame

Om Audun Farbrot

Audun Farbrot er fagbokforfatter, foredragsholder, foreleser og rådgiver i forskningskommunikasjon. Farbrot er utdannet siviløkonom fra Handelshøyskolen BI, 1990, med spesialisering i organisasjon og ledelse. Han har bakgrunn som næringslivsjournalist fra Økonomisk Rapport, Aftenposten og Dine Penger.
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt, Formidlingsstrategi, Forskerstøtte, forskningsformidling, Forskningskommunikasjon, Impact, Innovasjon, Kommunikasjon, samfunnseffekter, Samfunnsendringer, Strategisk forskningskommunikasjon, Strategisk kommunikasjon og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

1 svar til Tre morsomme år på Kristiania

 1. Nina Elisabeth Elstad sier:

  Takk for tiden som gode kolleger i Kristiania, og avd. arbeidsliv og innovasjon, Audun. Lykke til med skrivearbeidet og med å følge dine drømmer!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s