
Årsskiftet gir en gylden anledning til å gjøre en vareopptelling. Hvilke innlegg ble mest lest i 2013?
Hva kan du gjøre for å bli mer interessant?, er utvilsomt et fengende tema. Fjorårets siste bloggpost, “10 tips som gjør deg interessant”, ble også den klart mest leste.
For fire måneder siden, torsdag 29. august 2013, debuterte jeg som blogger med en fagblogg om forskningskommunikasjon. Selv om jeg fortsatt er en novise (en fersking) i bloggverdenen, gir et årsskifte likevel en gylden anledning til å gjøre en aldri så liten vareopptelling.
Forskningskommunikasjon handler om å gjøre forskning og faglig innsikt tilgjengelig, relevant og personlig interessant for publikum. Og det er leseren (publikum) som avgjør om du har lykkes med det.
Det kan derfor være både nyttig og lærerikt å lage en oversikt over de mest leste innleggene på bloggen. Til sammen skrev og publiserte jeg 20 blogginnlegg i løpet av fjorårets siste kvartal. Det tilsvarer omtrent 1 nytt innlegg i uken, – som også var ambisjonen da jeg startet opp.
Her er en oversikt over de fem mest leste artiklene på bloggen min i 2013 (med noen korte kommentarer om innholdet):
1. 10 tips som gjør deg interessant
I vårt stadig mer informasjonsrike samfunn, pågår det en intens konkurranse om folks begrensede oppmerksomhet. Det er faktisk en hel del du kan gjøre for å øke mulighetene dine til å vinne kampen om folks oppmerksomhet.
Mange kommunikasjonsrådgivere har som jobb å få forskere og fagfolk til å kommunisere forskning og faglig innsikt ut i samfunnet. Hvilke roller kan rådgiverne ta, og hvordan får de forskerne med på leken?
Du har ikke mye tid på deg for å skape interesse hos andre. Det er fullt mulig å trene seg på hva du sier og skriver for å vekke nysgjerrighet, enten det er et tilfeldig møte i heisen eller en melding på Twitter.
4. Fem steg fra forskning til Twitter
Ikke fortell det. Vis det. Her viser jeg gjennom et praktisk eksempel hvordan du går frem for å presentere forskningsresultater i e tformat på maksimalt 140 tegn.
5. Er det noen kunst å kommunisere forskning?
Hva er det som gjør forskning og fagkunnskap så spesielt? Så spesielt at vi kan snakke om at det er en kunst å lykkes med å kommunisere kunnskap?
Vareopptellingen viser at fire av de fem mest leste artiklene på bloggen presenterer praktiske råd og tips mens den femte artikkelen er en debatt/diskusjonsartikkel.
Jeg har (heldigvis) fortsatt utrolig mye å lære som blogger! Jeg setter pris på alle innspill.
Jeg ønsker deg et riktig godt nytt, skapende år! Slipp din kunnskap løs! Med engasjement og lidenskap!