Fire roller for rådgivere

Hva i all verden kan kommunikatøren gjøre for å få forskeren til å gjøre noe hun ikke hadde tenkt seg til å gjøre, ikke har tid til å gjøre, og ikke en gang blir belønnet for å gjøre?

Frokostmøte i Bergen_in action

Det hender at jeg får spørsmål om hva jeg jobber med. Jeg er også så heldig at jeg har en tittel som sier noe om det: – “fagsjef forskningskommunikasjon”. Det høres jo unektelig fint ut. Men, hva er det egentlig jeg gjør?

Kommunikasjonsforeningen i Hordaland og Sogn og Fjordane og Universitetet i Bergen inviterte meg til Bergen for å snakke om nettopp dette (lenke til presentasjon):

Hva kan kommunikatører gjøre for å løfte frem sine forskere og eksperter. Hva består kunsten i å kommunisere kunnskap i?

Enkelt forklart består jobben min i å utfordre, motivere og dyktiggjøre forskere og eksperter til å fortelle hva de kan til andre enn kolleger og studenter. Målet er å gjøre forskning og fagkunnskap tilgjengelig, relevant og interessant for utvalgte målgrupper.

Dette er tre sentrale roller som kommunikasjonsrådgivere kan utøve når de skal få forskere til å slippe kunnskapen sin løs slik at den kan bidra til samfunnsmessig verdiskaping.

1. Utfordre: Forskere, som folk flest, liker å bli sett og anerkjent for sitt profesjonelle bidrag. Når en av dine forskere lykkes med å få et arbeid akseptert for publisering i et vitenskapelig tidsskrift, er det definitivt verdt en gratulasjon. Gratulasjonen kan få følge av en personlig og direkte utfordring. Dette er vel verdt å fortelle verden! Jeg vil gjerne invitere utfordre deg til å skrive utkast til en formidlingsartikkel (Her kan du lese om hvordan råstoff kan bli til gullkantet innhold).

2. Motivere: Kommunikatøren må lykkes med å vekke engasjementet og lidenskapen alle forskere har til sitt fag (ellers ville de aldri i verden ha blitt forskere), og la det få utløp i sin populærvitenskapelige formidling. Det finnes mange ulike måter å motivere på. En personlig og direkte utfordring kan i seg selv virke motiverende. Særlig om den kombineres med et tilbud om praktisk hjelp og støtte til å lykkes med allmenn- og brukerrettet forskningskommunikasjon. Tilby dine tjenester. Vær også raus med ros og konstruktive tilbakemeldinger.

3. Dyktiggjøre: Jeg har som ambisjon å gi forskerne hjelp til å bli selvhjulpne. Gjennom praktisk erfaring kan alle bli flinkere til å kommunisere enn de er i dag. Kommunikatørene vil ha en sentral rolle i å utvikle kurs som skal gjøre deltakerne bedre i stand til å kommunisere sin fagkunnskap slik at den blir tilgjengelig, relevant og personlig interessant for utvalgte målgrupper. Kurstilbudet kan omfatte skriveverksted, medietrening, utvikling av strategi for forskningskommunikasjon, kommunikasjon av fagkunnskap i sosiale medier, bruk av video og film i forskningskommunikasjon, kurs i historiefortelling for å nevne noen eksempler. I tillegg til åpne kurs, kan kommunikatørene også tilby individuell skrivelosing og andre former for rådgiving.

Hva er så den fjerde rollen det er naturlig for kommunikatørene å utøve?

4. Den fjerde rollen handler om å identifisere mulighetsvinduer som åpner seg. Den dyktige kommunikatør har erfaring og trening i å følge med på aktuelle saker og temaer i medie- og samfunnsdebatten.

Det handler altså om å utvikle teft for timing!
• Match saker med aktuelle eksperter og fagkunnskap.
• Utfordre og motivere fagpersonene til å engasjere seg
• Hvordan fylle mulighetsrommet raskt og effektivt
• Gjør det! Sett ideen ut i livet!
• Hvordan gikk det? Evaluering for læring og kunnskapsdeling

God kunnskapskommunikasjon er ofte resultatet av et godt samarbeid mellom ulike disipliner, – forskeren (som er ekspert på sine fag) og kommunikatøren (som forutsettes å være ekspert på sitt kommunikasjon).

Kommunikatøren må gjennom praksis vise at at hun (han) kan gjøre en forskjell.

Hvilke andre roller kan kommunikasjonsrådgiverne spille?

Reklame

Om Audun Farbrot

Audun Farbrot er fagbokforfatter, foredragsholder, foreleser og rådgiver i forskningskommunikasjon. Farbrot er utdannet siviløkonom fra Handelshøyskolen BI, 1990, med spesialisering i organisasjon og ledelse. Han har bakgrunn som næringslivsjournalist fra Økonomisk Rapport, Aftenposten og Dine Penger.
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt, Forskerstøtte, Forskningskommunikasjon, Kommunikasjonsrådgivere, Tips og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

4 svar til Fire roller for rådgivere

  1. Tilbaketråkk: Fem mest leste i 2013 | Forskningskommunikasjon

  2. Tilbaketråkk: Tommel opp! | Forskningskommunikasjon

  3. Tilbaketråkk: Mitt første år som blogger – en vareopptelling | Forskningskommunikasjon

  4. Tilbaketråkk: Kunsten å gi kritikk | Forskningskommunikasjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s