Si det i heisen

Tenk deg at du plutselig møter Aftenpostens forsknings-, kultur- og debattredaktør Knut Olav Åmås i heisen. Hva sier du? Rekker du å si det?

Heisen på BI

Du har en sak du mener avisen hans bør se nærmere på – som vil være av stor interesse for Aftenpostens lesere. Heisen er i bevegelse.
Du har en gylden anledning til å vekke redaktørens nysgjerrighet. Du kan gå ut av heisen med en avtale om å ta kontakt eller sende over materiale han kan se nærmere på.

Her kan du hente inspirasjon fra nettverksbyggere som trener på å utvikle effektive appeller på 30-60 sekunder med betegnelsen «elevator pitch». En passende norsk oversettelse kunne være «samtale i heisen» eller også «døråpner».

Det er ikke bare plutselige møter i heisen som gir deg knapt med tid til å vinne publikums interesse og oppmerksomhet. Å beherske kunsten å «si det i heisen» er et svært nyttig verktøy for alle som ønsker å kommunisere forskning og fagkunnskap. Det har jeg skrevet om i «Si det med 140 tegn«.

30-sekunders-formatet er et effektivt virkemiddel for å vinne oppmerksomhet når du skal holde foredrag, eller når du skal skrive en kronikk eller debattartikkel. Klarer du å vekke interessen, møter du en leser eller et publikum som er motivert til å tenke grundigere gjennom det du har å si. Du kan bruke «heis-samtalen» også i arbeidslivet. Det skrev jeg om i Dagsavisen i går (14. oktober 2013).

All kommunikasjon starter med de første 30 sekundene. Her skal du så et frø som gir lyst til å høre og lese mer. Heldigvis er det mulig å trene seg til å bli en bedre selger av deg selv og dine ideer. Og du trenger ikke engang å ta heis for å øve på det. Men det er ikke nok å gjøre det for deg selv foran speilet. Du må øve deg meg med samtalepartnere. Glem ikke å lytte til, og tilpasse samtalen til den du snakke med. For det er hun (eller han) som bestemmer om du har lykkes. Ingen er så gode at de ikke kan bli bedre.

Kanskje kan det til og med gjøre susen i selskapslivet om du behersker kunsten å innlede samtaler i heisen? Hva er din beste heis-samtale?

Reklame

Om Audun Farbrot

Audun Farbrot er fagbokforfatter, foredragsholder, foreleser og rådgiver i forskningskommunikasjon. Farbrot er utdannet siviløkonom fra Handelshøyskolen BI, 1990, med spesialisering i organisasjon og ledelse. Han har bakgrunn som næringslivsjournalist fra Økonomisk Rapport, Aftenposten og Dine Penger.
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt, Debatt, Forskningskommunikasjon, Tips og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

6 svar til Si det i heisen

 1. Audun Farbrot sier:

  Etter at denne bloggposten ble skrevet, har Knut Olav Åmås byttet jobb. Kanskje var det noen som snakket med ham i heisen? 16. oktober 2013 tiltrådte han som statssekretetær i Kulturdepartementet. Jeg ønsker ham lykke til med nye oppgaver, men håper hans engasjement for forskning og forskningskommunikasjon lever videre i Aftenposten.

 2. Tilbaketråkk: Fem mest leste i 2013 | Forskningskommunikasjon

 3. Tilbaketråkk: Mitt første år som blogger – en vareopptelling | Forskningskommunikasjon

 4. PR_Pernille sier:

  Reblogged this on PR Pernille and commented:
  Denne bloggposten traff meg! Det hadde vært så utrolig kult å bli skikkelig god på dette…

 5. Tilbaketråkk: To år som blogger | Forskningskommunikasjon

 6. Tilbaketråkk: Kunsten å selge en idé | Forskningskommunikasjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s