Har du ikke tid til å kommunisere, har du ikke tid til ledelse

Ledere må være djevelsk gode til å kommunisere om de skal lykkes. Ikke alle er det. Her er 12 råd som kan gi bedre lederkommunikasjon.

12 råd om lederkommunikasjon_faksimile fra Dagens Næringsliv 18. juli 2018.

Ledere må være djevelsk gode til å kommunisere, skal de få folk med seg. Faksimile fra Dagens Næringsliv 18. juli 2018.

Jeg har lenge undret over hvorfor ledelsesteorier ikke forteller mer om hva ledere kan gjøre for å få medarbeiderne med seg. Hvordan i all verden skal du få folk til å gjøre som du vil? Hvordan få medarbeiderne til å bli den beste utgaven av seg selv og levere fremragende prestasjoner?

Det har fått meg til å utforske hvordan kommunikasjon kan brukes som et ledelsesverktøy. Jeg ble derfor glad da jeg fikk spørsmål om å bli fagredaktør for en temautgave av tidsskriftet Magma om kommunikasjon i ledelse.

Magma er et fagtidsskrift for økonomi og ledelse som utgis av foreningen Econa i samarbeid med Fagbokforlaget. Vi inviterte forskere til å sende inn fagartikler som skulle by på ny forskningsbasert kunnskap om kommunikasjon i ledelse og organisasjoner. Resultatet ble bra, med gode, matnyttige forskningsartikler fra anerkjente forskere. Målet er at artiklene ikke bare skal leses, men også omsettes i handling.

Jeg skrev selv en artikkel der jeg tar mål av meg å bygge bro mellom kommunikasjonsfag og ledelsesfag basert på aktuell forskning. Jeg oppsummerer artikkelen med å foreslå  12 råd eller prinsipper for bedre lederkommunikasjon.

Magma har et trykt opplag på mer enn 18.000 eksemplarer i tillegg til at du kan lese det gratis på nett. Det er et heftig tall til å være et vitenskapelig tidsskrift.

Jeg ønsket likevel å nå ut til enda flere lesere. Derfor skrev jeg også en kronikk der jeg presenterer 12 konkrete råd om kommunikasjon til ledere både i næringsliv og i offentlige virksomheter.

Kronikken ble publisert i Dagens Næringslivs papirutgave 18. juli 2018, og i nettavisen dn.no kvelden før.

Her kommer artikkelen, som ble publisert i Dagens Næringsliv 18. juli 2018.

12 råd om kommunikasjon til ledere

Ledere må være djevelsk gode til å kommunisere om de skal lykkes. Ikke alle er det. Her er 12 råd.

Når ledere og medarbeidere blir bedt om å vurdere lederens ferdigheter som leder, kunne vi håpe at det var ganske godt samsvar i vurderingene.

Men, medarbeidere og ledere har ofte svært ulike oppfatninger av lederens ferdigheter. Faktisk er det i snitt ikke mer enn mellom fire og seks prosent overlapp mellom vurderingene fra ledere og medarbeidere.

Det finnes ledere som er ydmyke, og vurderer seg selv i tråd med hva medarbeiderne mener, eller til og med som dårligere. Det er disse lederne som lykkes best i å engasjere å motivere ansatte til å prestere sitt beste. Dessverre er det ikke så mange av dem. De aller fleste ledere vurderer seg selv bedre enn medarbeiderne mener det er grunn til.

Hva kan ledere gjøre for å fylle dette gapet? Skaffe seg økt selvinnsikt, er naturligvis en viktig nøkkel. Den andre nøkkelen ligger i å bli bedre til å kommunisere. Det går det an å trene på.

Kommunikasjon er lederens viktigste lederverktøy. Eller spissformulert: Uten kommunikasjon, ingen ledelse. Derfor er det underlig at det ikke legges større vekt på kommunikasjonsferdigheter når ledere skal rekrutteres.

12 råd for bedre lederkommunikasjon

Jeg drister meg til å foreslå 12 råd for god lederkommunikasjon.

 1. Kommunikasjon er for viktig til at du kan overlate det til andre. Har du ikke tid til å kommunisere, har du heller ikke tid til ledelse. Det betyr ikke at du ikke skal sparre med og be om råd fra interne og eksterne kommunikasjonsrådgivere. Les også: Kommunikasjon trumfer kommando
 2. Vær åpen, ærlig og transparent i din kommunikasjon. Det er avgjørende om du ønsker et sunt ytringsklima og en tillitsbasert kultur i din organisasjon. Det gjelder også når du skal kommunisere dårlige nyheter og eventuelle negative konsekvenser av en beslutning. Les også: Hvordan kommuniserer du dårlig nytt?
 3. Skriv og snakk så enkelt, klart og forståelig som mulig. Unngå stammespråk, fagbegreper, forkortelser og engelske ord i norske tekster. Les også: Seks skjulte skrivefeller som tar livet av teksten din
 4. Ta sjansen på å være deg selv. Bruk gjerne et personlig, muntlig språk, ikke ledernes forretningsmessige stammespråk. Les også: Stammespråk på apoteket
 5. Kommunikasjon er en toveis aktivitet, ikke bare enveis formidling av beslutninger. Ledere må altså kommunisere med folk, ikke bare til dem. Det betyr at du aktivt må lytte til dine medarbeidere, og være åpen for innspill og forslag.
 6. Vær raus med konstruktive tilbakemeldinger. Ta folk på fersken i å gjøre en god jobb og si fra om det. Det er med på å støtte opp under ønsket adferd. Fortell hvorfor du synes det er bra. Gi også konkrete innspill om hvordan det kan gjøres enda bedre i fremtiden. Les også: Tommel opp!
 7. Ikke være redd for å erkjenne feil. Vær åpen for å endre dine beslutninger til det bedre. Skal vi lykkes med innovasjon, må vi se på feil som en mulighet til å lære. Ledere slår an tonen.
 8. Ta sjansen på tillit hvis det ikke er grunn til noe annet. Medarbeidere ønsker selv å bestemme hvordan de skal løse sine oppgaver innenfor de gitte rammene. Rigide systemer for kontroll og målstyring kan drepe medarbeidernes initiativ og lyst til å gjøre en best mulig jobb.
 9. Vis at du bryr deg om medarbeiderne dine. De beste lederne er gode til å bygge relasjoner med sine medarbeidere. Det er avgjørende for å skape en kultur for tilbakemeldinger som gir økt mestring og bedre prestasjoner.
 10. Sett lederkommunikasjon på dagsordenen i organisasjonen. Hva skal kjennetegne lederkommunikasjon i din organisasjon? Alle kan bli bedre til å kommunisere ved å trene på det. Sørg for at ledere regelmessig får tilbakemeldinger på sin lederkommunikasjon, både fra andre ledere og medarbeidere.
 11. Ledere må gå i front for god internkommunikasjon: Ledere har ansvaret for å gjøre alle ledere og medarbeidere til gode ambassadører for organisasjonen. Da må de vise, ikke bare fortelle, at internkommunikasjon er viktig.
 12. Digitale verktøy for kommunikasjon og samhandling kan ikke erstatte god lederkommunikasjon, men støtte opp om det. Før ledere innfører nye verktøy for kommunikasjon og samhandling, bør ledelsen finne ut hvilke oppgaver som skal løses ved hjelp av digitale verktøy. Når det er gjort, kan ledelsen finne frem til og tilby løsninger som støtter opp under det. Samhandling for samhandlingens skyld fremmer ikke alltid organisasjonens mål.

Epilog:

Husk at alt du gjør som leder, kommuniserer. Du må derfor leve som du lærer. Hva du gjør, har sterkere gjennomslagskraft enn hva du sier og skriver.

Hører gjerne hva du synes om artikkelen og rådene. Hvilke råd liker du best? Hva må til for å omsette rådene i praktisk handling? Har du forslag til andre råd som kan hjelpe ledere til å få folk med seg?

Referanser:

Farbrot, Audun: Ledelse gjennom kommunikasjon. Magma – Econas tidsskrift for økonomi og ledelse, 2018, 21(4), 20-27.

Denne formidlingsartikkelen er publisert som kronikk i Dagens Næringsliv 18. juli (og på dn.no dagen før) med overskriften «12 råd om kommunikasjon til ledere».

Om Audun Farbrot

Audun Farbrot er fagbokforfatter, foredragsholder, foreleser og rådgiver i forskningskommunikasjon. Farbrot er utdannet siviløkonom fra Handelshøyskolen BI, 1990, med spesialisering i organisasjon og ledelse. Han har bakgrunn som næringslivsjournalist fra Økonomisk Rapport, Aftenposten og Dine Penger.
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt, Kommunikasjon, ledelse, lederkommunikasjon og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

4 svar til Har du ikke tid til å kommunisere, har du ikke tid til ledelse

 1. Tilbaketråkk: Hva kjennetegner din lederkommunikasjon? | Forskningskommunikasjon

 2. Tilbaketråkk: Tatt noen i å gjøre en god jobb? | Forskningskommunikasjon

 3. Tilbaketråkk: Slipp kunnskapen løs i 2019! Med inspirasjon fra lesernes favoritter. | Forskningskommunikasjon

 4. Tilbaketråkk: Syretesten på åpenhet | Forskningskommunikasjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s