Tommel opp!

Har du tatt noen i å gjøre en god jobb i dag? Og sagt fra om det?

Tommel opp

Ta noen i å gjøre en god jobb! Selfie av min egen tommel.

Mye av jobben min handler om å motivere forskere og eksperter til å gjøre noe de ikke hadde tenkt på at de skulle gjøre, som de egentlig ikke har tid til å gjøre og som gir lite eller ingenting i form av direkte økonomiske incentiver.

Les også: Fem barrierer for forskningskommunikasjon

Hvordan i all verden får vi det til? Hva kan kommunikasjonsrådgivere og ledere ved forskningsinstitusjoner gjøre for å få forskerne til å bruke tid på allmenn- og brukerrettet forskningskommunikasjon?

Les også: Fire roller for rådgivere

Vi må i alle fall (be)vise at vi virkelig setter pris på de som lykkes med å delta i samfunnsdebatten med sin forskning og faglige innsikt!

Det koster så lite å gi en personlig og direkte tilbakemelding. Gratulerer med artikkel på trykk! Tommel opp! Godt jobbet! Det er selvfølgelig ikke nok å si det, du må faktisk mene det.

Kombiner gjerne ros med konstruktive tilbakemeldinger (Professor Bård Kuvaas har identifisert fire kjennetegn ved effektive tilbakemeldinger). Si hva (konkret) du synes er bra, og kom med forslag til hva som kanskje kan gjøres annerledes (bedre) neste gang!

Du vil bli forbauset over hvor lett det er å invitere/utfordre de samme forskerne til å være med på leken neste gang.

Forskere og eksperter er også mennesker. Som liker å bli sett og anerkjent for det de gjør. Mine kolleger Øyvind Kvalnes og Arne Carlsen har skrevet en kommentarartikkel om magien av å si “Godt jobbet!” (lenke til artikkel). Store mirakler kan oppstå på arbeidsplassen gjennom ørsmå justeringer av egen atferd, hevder de.

Kanskje ligger det mer naturlig for oss å kritisere enn å rose andre. Hvorfor ikke si i fra neste gang du blir imponert over en kollega?

Hva med å oppsummere arbeidsdagen med følgende spørsmål: Har jeg lykkes med å ta noen i å gjøre en god jobb i dag? Og sagt det! Fortell meg gjerne hvordan det gikk!

Reklame

Om Audun Farbrot

Audun Farbrot er fagbokforfatter, foredragsholder, foreleser og rådgiver i forskningskommunikasjon. Farbrot er utdannet siviløkonom fra Handelshøyskolen BI, 1990, med spesialisering i organisasjon og ledelse. Han har bakgrunn som næringslivsjournalist fra Økonomisk Rapport, Aftenposten og Dine Penger.
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt, Forskerstøtte, Forskningskommunikasjon, Kommunikasjonsrådgivere, Motivasjon, Tips og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

4 svar til Tommel opp!

  1. Tilbaketråkk: Ti klikkvinnere | Forskningskommunikasjon

  2. Tilbaketråkk: Gamle tekster om igjen | Forskningskommunikasjon

  3. Tilbaketråkk: Har du ikke tid til å kommunisere, har du ikke tid til ledelse | Forskningskommunikasjon

  4. Tilbaketråkk: Tatt noen i å gjøre en god jobb? | Forskningskommunikasjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s