Fem Powerpoint-feller

Dårlig bruk av Powerpoint eller andre presentasjonsverktøy kan effektivt ødelegge selv det beste budskapet. Her er fem klassiske Power-pointfeller du bør styre unna.

Powerpoint_forside

Jo, da, jeg lager som oftest en presentasjon når jeg skal holde foredrag. Her et eksempel på et åpningsbilde.

Som oftest lager jeg en presentasjon når jeg skal holde et foredrag eller forelesning. På Slideshare kan du se på noen eksempler på presentasjoner jeg har laget. Jeg er langt fra alene om å bruke Powerpoint (og andre presentasjonsverktøy).

God og bevisst bruk av presentasjonsverktøy kan gjøre din muntlige fremstilling sterkere og mer effektiv. Det virkelig gode bildet, som med bevisst dramaturgi støtter opp om din historie, kan hjelpe publikum til å huske hva du sier.

Dessverre er det langt mellom presentasjoner som gir en merverdi for publikum. Ikke rent sjelden kan presentasjonen komme i veien for selv det beste budskapet.

Her har laget en oversikt over fem utbredte Powerpoint-feller du helst bør styre unna:

1. (Alt) for mange lysbilder. Ikke bruk flere lysbilder enn tiden tillater. Alt for ofte må foredragsholderen febrilsk bla seg gjennom lysbilder i en forrykende fart mot slutten av foredraget. Gjerne med en utålmodig møteleder som allerede har varslet at tiden din er ute.

2. Ikke bruk Powerpoint (eller andre presentasjonsverktøy) som manus. Det fortoner seg underlig å være vitne til foredragsholdere som i hovedsak leser det som står på lysbildene. Skal du høre på foredragsholderen? Eller lese lysbildene?

3. Ikke prøv å få inn mest mulig tekst på hvert lysbilde. Mye tekst på et lysbilde gir liten skrift, som er vanskelig å lese.

4. Ikke gjør presentasjon til en orgie av punktlister (Bullet points). Punktlister kan være effektive, om du bruker det bevisst. De mister mye av kraften om du overdriver bruken.

5. Ikke konkurrer med deg selv. Motstå fristelsen til å legge inn morsomme, men malplasserte bilder og symboler. Motstå også fristelsen til å gjøre presentasjonen til et fyrverkeri av farger, skrifttyper, animasjoner og morsomme effekter. Legg gjerne inn filmsnutter, om de vil kunne hjelpe publikum med å få tak i og huske dine hovedpoenger. Vær likevel varsom med å legge inn for mange effekter. Tenk over hvordan du vil bli husket: Han som viste mange morsomme filmer (hva handlet de nå om?), eller den som fikk deg til å tenke helt nye tanker.

Vet du om flere Powerpoint-feller?

Referanse:

En liten smakebit fra Farbrot, Audun (2013): Forskningskommunikasjon. Praktisk håndbok for forskere og kommunikasjonsrådgivere. Cappelen Damm Akademisk.

 

Reklame

Om Audun Farbrot

Audun Farbrot er fagbokforfatter, foredragsholder, foreleser og rådgiver i forskningskommunikasjon. Farbrot er utdannet siviløkonom fra Handelshøyskolen BI, 1990, med spesialisering i organisasjon og ledelse. Han har bakgrunn som næringslivsjournalist fra Økonomisk Rapport, Aftenposten og Dine Penger.
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt, Forskerstøtte, Forskningskommunikasjon, Kommunikasjonsrådgivere, Tips og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

6 svar til Fem Powerpoint-feller

  1. Tilbaketråkk: Prøv deg uten Powerpoint | Forskningskommunikasjon

  2. Tilbaketråkk: Mitt første år som blogger – en vareopptelling | Forskningskommunikasjon

  3. Tilbaketråkk: Ti klikkvinnere | Forskningskommunikasjon

  4. haraldgroven sier:

    For en grundig analyse av hva slide-presentasjonsverktøy gjør med budskapet som formidles anbefales essayet
    The Cognitive Style of Powerpoint av statistikkformidlingsforskeren Edward Tufte

  5. Tilbaketråkk: To år som blogger | Forskningskommunikasjon

  6. Tilbaketråkk: Klikkvinnere i 2015 | Forskningskommunikasjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s