Gjør mer av det du synes er morsomt og ta sjansen på noe nytt

Formidlingsskolen del 6: Velg hvordan du ønsker å formidle din forskning og fagkunnskap. Gjør mer av det du synes er morsomt, men ta også sjansen på å gjøre noe nytt.

Liker du å holde foredrag? Gjør mer av det og prøv noe du ikke har gjort før. Her er jeg i manesjen hos Nordlandsforskning i Bodø.

Liker du å holde foredrag? Gjør mer av det og prøv noe du ikke har gjort før. Her er jeg i manesjen hos Nordlandsforskning i Bodø.

Du er nå godt i gang med å lage din egen strategi for allmenn- og brukerrettet forskningskommunikasjon.

Du har laget deg en oversikt over din forskningsformidling gjennom det siste året. Du har laget deg en visjon og satt deg noen mål som gir mening for deg. Du har også valgt deg noen temaer du ønsker å engasjere deg i det neste året. Og du har også bestemt deg for hvem det er du ønsker å kommunisere med.

Er du klar for neste steg?

Om du ønsker det, kan du ta en rask oppfriskning av tidligere leksjoner i formidlingsskolen 2015.

Formidlingsskolen 2015, tidligere leksjoner:

I dag vil jeg at du skal bestemme deg for hvilke formidlingsaktiviteter du skal engasjere deg i de neste 12 månedene.

Det handler ganske enkelt om hva du skal gjøre for å komme nærmere visjonen og oppfylle målene du har satt deg. Hvilke aktiviteter er best egnet for å nå frem til og engasjere dine viktigste målgrupper?

Gjør det du har mest lyst til!

Gjør gjerne mer av det du synes er morsomt, enten det er å holde foredrag (Prøv deg uten Powerpoint), skrive kronikker og debattinnlegg (Skriv! Gjerne kort(ere) enn kronikk!), lage video, blogge, ta bilder eller noe helt annet. Formidling blir aller best når den gjøres av lyst og med overskudd.

Men jeg vil også utfordre deg til å ta et lite skritt ut av komfortsonen din (Hva blir ditt neste sprell?).

Ta sjansen på å gjøre noe du ikke har gjort før. Ikke ta deg selv alt for alvorlig. Ta sjansen på å eksperimentere litt og leke litt. Det gjør ikke noe om du ikke er verdensmester med det samme på et nytt felt.

Det vil du garantert lære noe av, som du også kan dra nytte av i den øvrige formidling.

Sosiale medier på planen

Jeg vil også utfordre deg til å begynne å utforsker forskningskommunikasjon i sosiale medier om du ikke allerede gjør det. Ikke prøv alt samtidig. Start forsiktig med å velge deg ut tjeneste du er nysgjerrig på eller tror du kan komme til å like.

Du kan for eksempel prøve ut mikrobloggen Twitter (7 grunner til at jeg liker Twitter) eller prøve deg som blogger i nettavisen forskning.no. Har du prøvd å legge ut nytt fra forskningen din på Facebook? Glad i å ta bilder når du er ute på feltarbeid? Hva med å dele bilder på billedtjenesten Instagram?

Tenk gjerne på hvordan du kan kombinere minst to aktiviteter for å få større gjennomslag for et tema du brenner for.

Lag deg en oversikt over de aktiviteter du ønsker å engasjerer deg i løpet av det neste året. Gjør mer av det du synes er morsomt og minst en ting du ikke har gjort før.

Hva kom du frem til?

Referanse:

Formidlingsskolen 2015 baserer seg på: Farbrot, Audun (2013): Forskningskommunikasjon. Praktisk håndbok for forskere og kommunikasjonsrådgivere. Cappelen Damm Akademisk.

Formidlingsskolen 2015:

Jeg håper gjennom «Formidlingsskolen 2015» å inspirere og motivere forskere til å satse på å bli bedre på allmenn- og brukerrettet forskningskommunikasjon. Hver av leksjonene vil gi deg konkrete og praktiske tips du selv kan ta i bruk.

Reklame

Om Audun Farbrot

Audun Farbrot er fagbokforfatter, foredragsholder, foreleser og rådgiver i forskningskommunikasjon. Farbrot er utdannet siviløkonom fra Handelshøyskolen BI, 1990, med spesialisering i organisasjon og ledelse. Han har bakgrunn som næringslivsjournalist fra Økonomisk Rapport, Aftenposten og Dine Penger.
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt, Formidlingsskolen, Formidlingsstrategi, Forskningskommunikasjon, Kommunikasjon, Sosiale medier, Tips og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

3 svar til Gjør mer av det du synes er morsomt og ta sjansen på noe nytt

  1. Tilbaketråkk: Slipp kunnskapen løs i flere kanaler | Forskningskommunikasjon

  2. Tilbaketråkk: Fra strategi til formidling i praksis | Forskningskommunikasjon

  3. Tilbaketråkk: Lær mye av det som gikk bra. Lær mer av det som gikk skeis! | Forskningskommunikasjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s