Formidlingsskolen del 2: Hva er det som gjør at du brenner for faget ditt? Bruk det som utgangspunkt for å lage deg en visjon som motiverer deg til å engasjere deg i forskningskommunikasjon.

Hva motiverer deg til forskningsformidling? Tenk deg en visjon som gir deg retning og mening, Som kan fungere som dette fotoglimtet fra Nordmarka i slutten av januar 2015.
Det finnes ingen vettuge personer som ville finne på å bli forskere om de ikke var drevet av sterk lidenskap og et brennende engasjement for faget sitt. Pasjon er ikke å ta for hardt i.
Bruk lidenskapen og engasjementet ditt når du skal snakke og skrive om din forskning og faglige kunnskap.
Formidlingsskolen 2015, tidligere leksjoner:
I denne leksjonen av Formidlingsskolen 2015 vil jeg utfordre deg til å skrive ned en visjon som kan inspirere deg til å bruke tid og energi på allmenn- og brukerrettet forskningskommunikasjon.
Det danske vitensenteret Experimentarium i København uttrykker sin visjon gjennom slagordet «Du bliver sjovt nok klogere». Her legges det vekt på lekenhet. Experimentarium ønsker å forandre hver og en av sine besøkende, så et lite kunnskapsfrø eller to og gjøre dem klokere.
Wow! Det gir retning, gir mening og er noe å strekke seg etter.
Anne Spurkland er professor i medisin ved Universitetet i Oslo. Hun forsker blant annet på kroppens forsvarsmekanismer, immunologi.
Spurkland står bak bloggen «ImmunGlimt», som har som mål å gi små innblikk i hvordan immunsystemet fungerer. Spurkland spissformulerer temaet i underteksten: «Om kroppens evige kamp for å overleve». Du verden hvilke muligheter en slik introduksjon gir!
Doktorgradsstudent Sunniva Rose ved Universitetet i Oslo ønsker å gjøre vitenskapen mer rosa (want to make science more pink). På bloggen skriver hun om kjernefysikk, forskning og annet pakket inn i virkemidler fra rosabloggernes verden.
Professor Curt Rice ved UIT Norges arktiske universitet er opptatt av intet mindre enn å gjøre universitetene bedre. How can universities be better?, spør han seg i sin biografi på Twitter-profilen.
Professor og kollega Linda Lai ved Handelshøyskolen BI forteller i sin Twitter-profil blant annet at hun «Elsker latter og myteknusing. Hater løgn og bullshit.» Litt av et statement for forskningsformidling i sosiale medier.
Selv er jeg opptatt av å kommunisere forskning for å «bidra til en bedre praksis i næringsliv og offentlig virksomhet». Jeg ønsker at resultater av forskning skal løftes ut av vitenskapelige tidsskrifter som få leser. Da kan det gi bedre beslutninger og forandre verden til det bedre.
Hva er det som gir mening for deg? Hva er det som kan inspirere deg til å formidle kunnskap i en travel hverdag? Det vil være kjernen i din visjon, som skal motivere deg til å bli bedre på forskningskommunikasjon.
Førsteamanuensis og kollega Jan Ketil Arnulf ved BI har identifisert fem kjennetegn ved gode visjoner.
Arnulf identifiserer fem kjennetegn ved gode visjoner: 1) Visjonen skal være ambisiøs, men samtidig mulig å gjøre virkelig, 2) En god visjon bør virke inviterende, 3) En god visjon utfordrer det bestående, 4) En god visjon uttrykker et høyt prestasjonsnivå kombinert med ideologiske og verdimessige overtoner og 5) Jo enklere en visjon er, jo bedre.
Jobb gjerne med visjonen din over tid. Sjekk at den inspirerer og gir retning.
Ikke all forskning har potensial til å forandre verden. Jørn Hurum har ingen illusjoner om at hans forskning er viktig på noen som helst måte. Men han har det lidderlig morsomt, både når han forsker og når han formidler. Og det funker, det og!
Hva er din visjon? Del den gjerne med meg. Kjempespent på hva du kommer frem til!
Referanse:
Formidlingsskolen 2015 baserer seg på: Farbrot, Audun (2013): Forskningskommunikasjon. Praktisk håndbok for forskere og kommunikasjonsrådgivere. Cappelen Damm Akademisk.
Formidlingsskolen 2015:
Jeg håper gjennom «Formidlingsskolen 2015» å inspirere og motivere forskere til å satse på å bli bedre på allmenn- og brukerrettet forskningskommunikasjon. Hver av leksjonene vil gi deg konkrete og praktiske tips du selv kan ta i bruk.
Tilbaketråkk: Velg deg ditt drømmepublikum | Forskningskommunikasjon
Tilbaketråkk: Hvorfor formidler du forskning? | Forskningskommunikasjon
Tilbaketråkk: Hvilke temaer brenner du for? | Forskningskommunikasjon
Tilbaketråkk: Gjør mer av det du synes er morsomt og ta sjansen på noe nytt | Forskningskommunikasjon
Tilbaketråkk: Slipp kunnskapen løs i flere kanaler | Forskningskommunikasjon
Tilbaketråkk: Fra strategi til formidling i praksis | Forskningskommunikasjon
Tilbaketråkk: Klikkvinnere i 2015 | Forskningskommunikasjon
Tilbaketråkk: Lær mye av det som gikk bra. Lær mer av det som gikk skeis! | Forskningskommunikasjon