Hvorfor formidler du forskning?

Formidlingsskolen del 4: Sett deg mål for din forskningskommunikasjon. Hva er det du ønsker å oppnå?

Se opp mot horisonten. Sett deg mål for din forskningskommunikasjon som gir mening for deg.

Se opp mot horisonten. Sett deg mål for din forskningskommunikasjon som gir mening for deg.

Tid er en knapphetsfaktor for forskere. Hvorfor i all verden skal du bruke tid og energi på allmenn- og brukerrettet forskningskommunikasjon? Kunne ikke tiden helle ha vært brukt til å skrive vitenskapelige artikler som er det som virkelig gir status og anerkjennelse?

Kan det tenkes at du gjennom forskningsformidling kan få resultater som er viktige for deg?

I denne leksjonen vil jeg utfordre deg til å sette opp mål for din forskningskommunikasjon. Ved å nå disse målene, vil du kommer nærmere visjonen du utviklet i leksjon 2 av formidlingsskolen 2015 (Hva motiverer deg til formidling?).

Gjør målene så enkle og konkrete at du er mulig å finne ut om du har nådd dem.

Formidlingsskolen 2015, tidligere leksjoner:

Et slikt mål kunne være at du ønsker å få flere til å lese forskningsartiklene dine på sitt originale vitenskapelige språk.

Du kan for eksempel skrive en kortfattet formidlingsartikkel der du legger vekt på å gjøre din forskning interessant og relevant for din(e) viktigste målgrupper. Hva er de viktigste resultatene, hvordan fant du det ut og hva kan det brukes til (fra råstoff til gullkantet innhold).

Jeg har sammen med professor Linda Lai ved Handelshøyskolen BI gjennomført en studie av hva som får folk til å klikke på overskrifter på Twitter på på Finn.no. Vi presenterer studien i en vitenskapelig artikkel «What makes you click?», som er publisert i Social Influence, som er et internasjonalt vitenskapelig tidsskrift innen psykologi. Vi har fulgt læreboken, og skrevet en formidlingsartikkel først i Dagens Næringsliv (Hva får deg til å klikke?), som senere er delt i digitale og sosiale medier.

Før vi skrev formidlingsartikkelen, var den vitenskapelige artikkelen lastet ned 36 (!) ganger. Det er faktisk ikke så aller verst i denne sjangeren. Når dette skrives er originalvaren lastet ned ikke mindre enn 3.367 ganger. Nylig fikk vi beskjed om at vår artikkel er plukketut til en egen online samling av de mest nedlastede artiklene i 2014 i Routledge og Francis & Taylors vitenskapelige tidsskrifter innen atferdsvitenskapene (Behavioral Sciences). Litt stolt av det, faktisk!

Velg deg mål som er viktig for deg.

  • Du kan for eksempel ønske å bidra til et mer kunnskapsbasert og opplyst samfunnsdebatt.
  • Du kan også drives av et ønske om at resultatene av dine forskning faktisk kommer til anvendelse i næringsliv eller offentlig sektor.
  • Kanskje har du lyst til å bidra til et bedre beslutningsgrunnlag for politikere og ledere.
  • Kanskje kunne tenke deg å bli kjent for din forskning og faglige kompetanse for et større publikum enn de som leser vitenskapelige tidsskrifter.
  • Kanskje drømmer du om å få finansiert neste forskningsprosjekt? Da er det kanskje ikke noen ulempe å være synlig for de som kan tenke seg å betale for utvikling av ny kunnskap på akkurat ditt område.

Sett gjerne opp flere mål som kan tenkes å motivere deg til å bruke tid på forskningskommunikasjon.

Når du har satt opp listen, skal du gjøre noe fysisk (løpe, gå på ski, sykle, styrketrening eller hva som eller måtte hjelpe hjernen til å gå i fri). Brygg deg så en god kopp te, og velg deg det eller de målene som betyr mest for deg.

Ikke forsøk å gap over for mye. Sett deg konkrete mål som du kan finne ut om du nådde eller ikke.

Kanskje skal du gjøre det rett og slett fordi det er lidderlig gøy! Og du skal ikke se bort i fra fra at du blir invitert til morsomme opplevelser du ikke hadde fått med deg om du hadde løftet frem kunnskapen din.

Lykke til!

Referanse:

Formidlingsskolen 2015 baserer seg på: Farbrot, Audun (2013): Forskningskommunikasjon. Praktisk håndbok for forskere og kommunikasjonsrådgivere. Cappelen Damm Akademisk.

Formidlingsskolen 2015:

Jeg håper gjennom «Formidlingsskolen 2015» å inspirere og motivere forskere til å satse på å bli bedre på allmenn- og brukerrettet forskningskommunikasjon. Hver av leksjonene vil gi deg konkrete og praktiske tips du selv kan ta i bruk.

Reklame

Om Audun Farbrot

Audun Farbrot er fagbokforfatter, foredragsholder, foreleser og rådgiver i forskningskommunikasjon. Farbrot er utdannet siviløkonom fra Handelshøyskolen BI, 1990, med spesialisering i organisasjon og ledelse. Han har bakgrunn som næringslivsjournalist fra Økonomisk Rapport, Aftenposten og Dine Penger.
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt, Formidlingsskolen, Formidlingsstrategi, Forskningskommunikasjon, Motivasjon, Tips og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

5 svar til Hvorfor formidler du forskning?

  1. Tilbaketråkk: Hvilke temaer brenner du for? | Forskningskommunikasjon

  2. Tilbaketråkk: Gjør mer av det du synes er morsomt og ta sjansen på noe nytt | Forskningskommunikasjon

  3. Tilbaketråkk: Slipp kunnskapen løs i flere kanaler | Forskningskommunikasjon

  4. Tilbaketråkk: Fra strategi til formidling i praksis | Forskningskommunikasjon

  5. Tilbaketråkk: Lær mye av det som gikk bra. Lær mer av det som gikk skeis! | Forskningskommunikasjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s