Fra strategi til formidling i praksis

Formidlingsskolen del 8: En strategi for forskningskommunikasjon er lite verdt om den ikke omsettes i handling. Lag deg en konkret handlingsplan for hvilke aktiviteter du skal gjennomføre.

Det er ikke nok å snakke om formidling, du må gjøre det også! Just do it! Illustrasjon: Nike slogan.

Det er ikke nok å snakke om formidling, du må gjøre det også! Just do it! Illustrasjon: Nike slogan.

Det er mye enklere å lage en strategi for forskningskommunikasjon enn å omsette strategien i praktisk handling. Alt for mange strategier forblir store ord og gode intensjoner. Da er de ikke mye verdt.

Det er nå du skal leve ut strategien din. Du skal vurdere deg selv på dine handlinger, ikke på dine ord.

Før du utarbeider handlingsplanen for neste formidlingsperiode, vil jeg at du leser gjennom hva du har kommet frem til i tidligere leksjoner av formidlingsskolen. Dette er din strategi for forskningskommunikasjon.

Formidlingsskolen 2015, tidligere leksjoner:

Hvordan omsetter du strategien til praktiske handlinger?

Lag deg en oversikt for hvilke aktiviteter du skal gjennomføre de neste 12 månedene. Hva kan du gjøre for å komme nærmere målene du har satt deg?

Hvordan kan formidling bli en naturlig del av forskerdagen din?

Gjør handlingsplanen så konkret som mulig slik at det blir enkelt for deg å følge planen og evaluere den etterpå. Sett gjerne konkrete tidsfrister for når du skal ha gjennomført dine planlagte aktiviteter. Planene kan med fordeles knyttes opp til konkrete temaer og/eller konkrete forskningsprosjekter.

Ikke vær for ambisiøs når du utarbeider din første handlingsplan for forskningskommunikasjon. Tenk over hva som er realistisk å få gjort. Det er bedre å starte ut med et lavere og overkommelig mål enn å skru ambisjonene alt for høyt.

Det er selvfølgelig fullt mulig å justere planen, og fylle på med nye aktiviteter underveis. Handlingsplanen skal hjelpe deg til å leve ut formidlingsstrategien din, den skal ikke være em tvangstrøye.

Du kan godt fortelle meg om planene du legger, men jeg er enda mer interessert i å høre om aktivitetene du gjennomfører.

Lykke til! “Just do it!”.

Referanse:

Formidlingsskolen 2015 baserer seg på: Farbrot, Audun (2013): Forskningskommunikasjon. Praktisk håndbok for forskere og kommunikasjonsrådgivere. Cappelen Damm Akademisk.

Formidlingsskolen 2015:

Jeg håper gjennom «Formidlingsskolen 2015» å inspirere og motivere forskere til å satse på å bli bedre på allmenn- og brukerrettet forskningskommunikasjon. Hver av leksjonene vil gi deg konkrete og praktiske tips du selv kan ta i bruk.

Reklame

Om Audun Farbrot

Audun Farbrot er fagbokforfatter, foredragsholder, foreleser og rådgiver i forskningskommunikasjon. Farbrot er utdannet siviløkonom fra Handelshøyskolen BI, 1990, med spesialisering i organisasjon og ledelse. Han har bakgrunn som næringslivsjournalist fra Økonomisk Rapport, Aftenposten og Dine Penger.
Dette innlegget ble publisert i Aktuelt, Formidlingsskolen, Formidlingsstrategi, Forskerstøtte, Forskningskommunikasjon, Tips og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

1 svar til Fra strategi til formidling i praksis

  1. Tilbaketråkk: Lær mye av det som gikk bra. Lær mer av det som gikk skeis! | Forskningskommunikasjon

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s